Obilježen Dan vojne kapelanije BSD-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bsd_05_08112010a_v.jpg

U ponedjeljak, 8. studenog u vojarni "Drgomalj“ u Delnicama obilježen je Dan vojne kapelanije i zaštitnika Svetog Martina Tourskog te ujedno i spomen dan na 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi GS OS RH, Ministarstva obrane i 1. HG Zdruga

Svečanosti je nazočio državni tajnik Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, roditelji, udovice i djeca poginulih branitelja, udruge proizišle iz Domovinskog rata, pripadnici MUP-a, bivši pripadnici postrojbe, kapelani iz karlovačkog dekanata te predstavnici lokalne uprave i samouprave sa područja Primorsko-goranske županije.

Proslava Dana vojne kapelanije započela je Svetom misom u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Delnicama, predvodio je vlč. Ante Mihaljević, dekan osiječkog Dekanata. Vijence za 74 poginula pripadnika specijalnih postrojbi OS RH, MO i 1. HG Zdruga, kod spomen križa položili su izaslanik ministra branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti gospodin Zoran Komar, zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja, brigadir Nikla Županić, članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

U obraćanju uzvanicima, brigadir Županić između ostalog istaknuo je „kako smo svi svjesni da se stvaranje Hrvatske države nije moglo ostvariti bez žrtava, a ti junaci, vaši sinovi, očevi, muževi i braća, nijednog trenutka nisu dvojili kada je s puškom u ruci trebalo stati na branik Domovine“. „Povijest nikad ne zaboravlja one koji su dali život svom narodu i svojoj Domovini, rekao je Županić te je ponovio kako će se i u buduće znati dostojno čuvati uspomena na ova 74 mlada života. Na njegove riječi nadovezala se predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja obratila, Lucija Kober koja je između ostalog naglasila „oni su dali svoje živote kako bi svi mi, a i buduće generacije živjeli u miru u svojoj domovini s nadom da su i oni svojim životima utirali put Hrvatskoj kao punopravnoj članici NATO-a, a uskoro i članici EU-a.“

Izaslanik ministra branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti državni tajnik Zoran Komar u svom obračanju nazočnima istaknuo je kako unatoč činjenici da 74 slike poginulih stoje u spomen sobi ne može nam se ne stegnuti srce, ali zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas imamo neovisnu i slobodnu državu.



    Obilježen Dan vojne kapelanije BSD-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeen-dan-vojne-kapelanije-bsd-a-08112010/bsd_03_08112010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeen-dan-vojne-kapelanije-bsd-a-08112010/bsd_04_08112010.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeen-dan-vojne-kapelanije-bsd-a-08112010/bsd_05_08112010a_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeen-dan-vojne-kapelanije-bsd-a-08112010/bsd_12_08112010.jpg


Vijesti