Obavijest o izložbi u galeriji MORH-a "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, u utorak 27. svibnja 2008. u 19 sati bit će otvorenje samostalne izložbe slika satnika NIKOLE MATIĆA, pod nazivom „MIRIS I ORIS“. Autor je pilot po profesiji, pripadnik Oružanih snaga RH, ali također i slikar i fotograf, koji svojim radovima plijeni pozornost stručne javnosti.


Izložba je organizirana u prigodi Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, 28. svibnja.
Nikola Matić rođen je 1977. godine u Böblingenu, Njemačka. Odrastao je u Ljubuškom, BiH, gdje završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. U Zagrebu upisuje Fakultet prometnih znanosti, smjer aeronautika, te nakon uspješno završenog školovanja 2001. godine stječe zvanje vojnog pilota. Pripadnik je Oružanih snaga RH u činu natporučnika. Bavi se slikarstvom i fotografijom. U ožujku 2007. godine u Bruxellesu je imao samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Visions of Dubrovnik". Iste godine fotografije su mu objavljene u ekskluzivnom magazinu LIVINGSTONE. U siječnju 2008. sudjelovao je i na Izložbi umjetničkih fotografija djelatnika Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga u galeriji „Zvonimir“. Izlagao je na skupnoj izložbi 2003. godine u galeriji SC, Zagreb, a 2007. godine postao je član HDLU-a. Kao predstavnik MORH-a boravio je na Međunarodnoj likovnoj radionici u Mađarskoj 2007. godine.
O njegovom slikarstvu piše Darko Glavan u predgovoru kataloga, među inim: „Nikola Matić gradi svoj likovni govor na razmeđu tradicije slikarstva XX. stoljeća i suvremenog oblikovanja reklama. Konkretno, riječ je o nasljeđu pop arta, minimalizma i slikarstva uzoraka (pattern), dok je po vlastitom priznanju autora na njegov odabir motiva najizravniji utjecaj izvršio agresivni likovni svijet promidžbe parfema.“… I dalje: …„Od karakterističnih postupaka pop artista služi se izdvajanjem i gigantiziranjem predmeta kojega odabire za temu, dok od minimalizma, osim krajnje redukcije, preuzima i sklonost većim formatima i diskretnoj teatralnosti prezentacije. Isto tako, svijet reklama parfema i slikarstvo, koje se temelji na ponavljanju uzoraka, u njegovim su simboličkim prikazima smokava, makova, tulipana, bambusa i zebra neraskidivo isprepleteni.“…
Izložba se može razgledati zaključno do 7. lipnja 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Vijesti