Norveški ekspertni tim u Ronilačkom obučnom središtu u Divuljama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ronioci_22082012_v.jpg

U sklopu međunarodne vojne suradnje s Kraljevinom Norveškom, u radnom posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici od 14. do 18. listopada 2013. godine boravilo je četveročlano norveško izaslanstvo. Posjet je rezultat višemjesečnih razgovora dviju mornarica o ustrojavanju ronilačkog obučnog središta u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama.

U sastavu norveškog izaslanstva bili su viši projektni menadžeri iz Uprave za nekretnine Ministarstva obrane Kraljevine Norveške Bernt Stensaker, Kurt Vatnvag i Arild Lunde, te zapovjednik Norveškog ronilačkog središta kapetan fregate Erik Bjorndal.

Tijekom provedbe aktivnosti norveškim ekspertima predstavljeni su postojeći kapaciteti za provedbu ronilačke izobrazbe i obuke HRM-a (Škola ronjenja u vojarni sv. Nikola u Lori, dio kapaciteta protuminskih ronilaca) te planirani kapaciteti u Divuljama. Organiziran je i posjet Medicinskom fakultetu u Splitu koji s Norveškim sveučilištem za znanost i tehnologiju u Trondheimu u području istraživanja fiziologije ronjenja već ima uspostavljenu suradnju. Posjet je obuhvatio i obilazak kapaciteta Zavoda za pomorsku medicinu Split koji djeluje u sklopu Vojno-zdravstvenog središta, s naglaskom na Odjel za hiperbaričnu medicinu.

Riječ je o nastojanjima revitalizacije postojećih kapaciteta čija je namjena bila temeljna obuka u ronjenju za lake i teške ronioce, diverzante i ronioce na plinske mješavine. Središnji prostor predstavljao je toranj za uvježbavanje spašavanja posade iz potonule podmornice, koji je zajedno sa svim pratećim kapacitetima predstavljao Vježbalište u ronjenju i izronjavanju (VURI).

Realizacija projekta zbog visokih troškova zamišljena je kroz tri izvedbene faze, a projektom je predviđeno postupno narastanje središta od onog za potrebe HRM-a i OS RH, preko središta za obuku svih ronilaca za potrebe ostalih ministarstava RH i drugih državnih institucija i ustanova, pa sve do regionalnog središta u kojem bi svoju obuku provodili ronioci iz zemalja regije. Ovaj projekt ima sve karakteristike Smart Defence pristupa efikasnim i učinkovitim korištenjem resursa.



Vijesti