NATO provodi vježbu upravljanja krizom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-nato-plavo.jpg

Republika Hrvatska sudjeluje u NATO vježbi upravljanja krizom CMX 19, koja se provodi od 9. do 15. svibnja 2019.

Vježba upravljanja krizom (Crisis Management Exercise - CMX 19) provodi se od 9. do 15 svibnja 2019. To je 22. NATO vježba tog tipa koja se provodi od 1992. godine i u kojoj, uz ostale članice i parterske zemlje, sudjeluje i Republika Hrvatska.

CMX 19 je NATO vježba u kojoj će članice NATO saveza uvježbavati i ispitivati savezničke i nacionalne postupke konzultacija i donošenja odluka na strateškoj političkoj razini. U vježbi će sudjelovati civilno i vojno osoblje u glavnim gradovima zemalja članica te u sjedištu NATO-a, kao i u oba strateška zapovjedništva. Kao i u prethodnim vježbama tog tipa, nije predviđeno sudjelovanje i raspoređivanje stvarnih snaga.  

CMX 19 se vodi prema zamišljenom realističnom scenariju koji se temelji na situacijama iz članaka 4. i 5. Sjevernoatlantskog sporazuma, koji govore o izazovima kolektivne obrane, vežući se na odluke sa posljednjeg samita u Bruxellesu, kao i ranije samite. Vježba će uključivati uvježbavanje opsežnih odgovora na složene civilno-vojne scenarije koncipirane u hibridnoj okolini.

Kao i ranije, u vježbama CMX 17 i CMX 16, u CMX 19 sudjeluju Finska i Švedska kao partnerske zemlje zajedno s NATO članicama.
      
CMX 19 obuhvaća i razmjenu mišljenja s osobljem Europske službe za vanjsko djelovanje, EU Komisije te Glavnog tajništva Vijeća Europske Unije.

Priopćenja