NATO konferencija zapovjednika operativnih pomorskih snaga

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/04/marcom_mocc2019_raffanelli_020419_v.jpg
Foto: A. Bigava

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli sudjelovao je na NATO konferenciji zapovjednika operativnih pomorskih snaga 2019. (NATO Maritime Operational Commanders' Conference 2019 – MOCC 2019), koja je održana u Savezničkom Zapovjedništvu pomorskih snaga (Allied Command Maritime – MARCOM) u Northwoodu od 27. do 28 ožujka 2019.

Domaćin konferencije bio je viceadmiral Sir Clive CC Johnstone, zapovjednik Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-a (Allied Maritime Command – MARCOM).

Riječ je o NATO konferenciji koja okuplja operativne zapovjednike Savezničkih mornaričkih snaga s ciljem rasprave o nacionalnim i zajedničkim perspektivama sigurnosnih izazova u pomorskoj domeni.

Na konferenciji se raspravljalo o usklađivanju napora i postizanju učinaka zajedničkog djelovanja s ciljem odvraćanja mogućih ugroza te održavanja sigurnosti i stabilnosti u području odgovornosti MARCOM-a. Također, jedna od tema bila je i  buduća uloga pomorskih snaga saveznika kroz preustroj stalne zapovjedne strukture te nove koncepte raspoloživosti i strukture snaga.

Foto: A. Bigava

Tijekom konferencije zapovjednik HRM-a imao je priliku razgovarati o učincima sudjelovanja 1. HRVCON-a, odnosno posade i broda HRM-a RTOP-41 "Vukovar", u  NATO operaciji Sea Guardian u Mediteranu u 2018. godini. Ovom prilikom potvrđena je puna sposobnost HRM-a za sudjelovanje u NATO vođenim operacijama potpore miru kao i značaj doprinosa Republike Hrvatske u zajedničkim naporima osiguranja Mediterana kao prostora globalnog miroljubivog interesa.  

Kao jedan od najznačajnijih foruma Savezničkih zapovjednika mornaričkih snaga, Konferencija MOCC 2019 doprinosi usklađivanju napora održavanja stabilnosti i sigurnosti na moru te jačanju suradnje partnerskih zemalja.

Foto: A. Bigava

Vijesti