NATO donio odluku o povlačenju snaga iz Afganistana

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/wil_2051-1024x683.jpg
Ministar obrane Banožić u svojoj je izjavi podržao odluku o povlačenju snaga iz misije „Odlučna potpora“, rekavši kako su svi saveznici puno uložili u budućnost Afganistana | Foto: MORH/T. Brandt

Saveznici su puno uložili u budućnost Afganistana, a OS RH su tijekom 17 godina u toj državi sudjelovale s pet tisuća pripadnika, rekao je Banožić

Na sjednici Sjevernoatlantskog vijeća koja je održana u srijedu, 14. travnja 2021. godine, na kojoj su u ime Republike Hrvatske, u dvorani „General-bojnik Gordan Čačić“ u Zagrebu, sudjelovali ministar obrane Mario Banožić i državni tajnik za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, donesena je odluka da s 1. svibnja ove godine započinje postupak povlačenja vojnih snaga iz misije „Odlučna potpora“ u Afganistanu, s ciljem da se cijeli taj postupak dovrši u nekoliko mjeseci.

Sjednica Sjevernoatlantskog vijeća održana je u formatu ministara vanjskih poslova i ministara obrane država članica NATO-a putem sigurne videotelekonferencijske veze. Glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu su se, u sjedištu Saveza u Bruxellesu, pridružili državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antony Blinken te ministar obrane SAD-a Lloyd Austin koji su nakon sjednice Vijeća održali i zajedničku konferenciju za medije.

Glavni tajnik Stoltenberg je izjavio kako ovaj potez otvara novo poglavlje u odnosu NATO-a s Afganistanom te kako će saveznici i partneri nastaviti pružati potporu afganistanskom narodu, no sada je na njima da grade održivi mir. Kako je izvijestio Stoltenberg, na sastanku Vijeća bilo je govora o situaciji u i oko Ukrajine u kontekstu povećanja vojnih snaga Rusije, pri čemu je Stoltenberg ponovio snažnu potporu NATO-a Ukrajini te poziv Rusiji za smirivanjem napetosti.

Ministar obrane Banožić u svojoj je izjavi podržao odluku o povlačenju snaga iz misije „Odlučna potpora“, rekavši kako su svi saveznici puno uložili u budućnost Afganistana, podsjetivši i kako su Oružane snage Republike Hrvatske tijekom 17 godina u aktivnostima u toj državi sudjelovale s pet tisuća pripadnika OS RH, kao i znatnim financijskim i materijalnim donacijama.

Ministar Banožić je istaknuo kako afganistanskoj vladi i dalje treba snažna potpora Saveza, te kako za postizanje sigurnosti i stabilnosti u Afganistanu treba imati dugoročnu viziju, djelovati zajednički u multilateralnim formatima, koordinirati bilateralne napore, a naglasio je i važnost bliske suradnje s partnerima te državama u toj regiji. Promjena situacije u Afganistanu znači kako će NATO morati posvećivati još više pažnje sigurnosti na svojem južnom boku, istaknuo je ministar Banožić.

Po završetku sastanka usuglašena je zajednička izjava Sjevernoatlantskog vijeća koja je objavljena nakon obraćanja američkog predsjednika i vrhovnog zapovjednika američkih snaga Joea Bidena.

Poveznica na tekst zajedničke izjave Sjevernoatlantskog vijeća:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_183146.htm

Objava NATO donio odluku o povlačenju snaga iz Afganistana pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja