Nastup "Krila Oluje" u Švicarskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/krila_01092014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/M. Karačić, S. Stepić

Akrobatska grupa "Krila Oluje" iz sastava Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO sudjelovala je u subotu 30. kolovoza 2014. godine u Švicarskoj u Payerneu u blizini Berna na zrakoplovnoj manifestaciji povodom 100. obljetnice švicarskog zrakoplovstva.

U devet godina djelovanja ovo je bio 102 nastup "Krila Oluje". Grupa je do sada  prezentirala program u trinaest zemalja svijeta a u Švicarskoj je nastupala prvi puta. Poseban interes kod publike izazvala je činjenica da hrvatski piloti u grupi lete na Pilatusima švicarske proizvodnje.

Uz vođu grupe bojnika Matiju Vrđuku (101 nastup) u grupi još lete bojnik Nenad Hasnek kao lijevi pratitelj (96 nastupa) te satnik Josip Čolak kao desni pratitelj (18 nastupa). Satnik Edvard Krišto je repni pratitelj (77 nastupa) dok su vanjski lijevi i desni pratitelji satnici Božen Tadić (65 nastupa) i Siniša Hucika (61 nastup).

Grupa se vratila u vojarnu Zemunik u ponedjeljak 1. rujna 2014. godine, a po povratku vođa grupe bojnik Matija Vrđuka istaknuo je kako nakon Švicarske slijedi drugi ovogodišnji međunarodni nastup i to na zrakoplovnoj manifestaciji u Hradec Kraloweu u Češkoj Republici, 6. i 7. rujna 2014. godine gdje će gostovati treći puta.

Po odlasku bojnika Hasneka na izobrazbu u Zapovjedno-stožernu školu, u grupu ulazi satnik Ivan Anđić koji se pripremao za akrobatske nastupe proteklih godinu dana. Dugogodišnji službeni komentator grupe, natporučnik Darko Belančić uključiti će se u program osposobljavanja za novog člana "Krila Oluje".

Uz šest pilota grupe i dvojicu budućih članova u Švicarskoj je bilo i deset zrakoplovnih tehničara koji su brinuli za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M, a njihov odlazak u Švicarsku realiziran je helikopterom Mi-8 MTV.



    Krila Oluje nastupali u Švicarskoj

    Foto: HRZ i PZO/M. Karačić, S. Stepić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krila-oluje-nastupali-u-svicarskoj/krila_01092014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krila-oluje-nastupali-u-svicarskoj/krila_01092014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krila-oluje-nastupali-u-svicarskoj/krila_01092014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krila-oluje-nastupali-u-svicarskoj/krila_01092014_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/krila-oluje-nastupali-u-svicarskoj/krila_01092014_6.jpg


Vijesti