Napredak u Afganistanu je vidljiv

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/20100611_100611c-022v.jpg

Mirovna operacija ISAF bila je glavna tema drugog dana sastanka ministara obrana zemalja NATO-a, koji se održava 10. i 11 lipnja 2010. u Bruxellesu, a na kojem sudjeluje i hrvatski ministar obrane Branko Vukelić, pri čemu su u raspravi dominirale teme tranzicije odgovornosti za sigurnost zemlje na afganistanske institucije vlasti te doprinos saveznika u uspostavi i obuci samoodrživih afganistanskih snaga sigurnosti.

U uvodnom obraćanju predstavnicima zemalja davateljica snaga ISAF-a (46 država) glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je dosadašnju implementaciju nove savezničke strategije uspješnom te kako opća situacija u toj zemlji ide u pravom smjeru, pri čemu je naglasio da situacija i dalje zahtjeva punu pozornost saveznika, no napredak postignut u prvih šest mjeseci ove godine je vidljiv.

U svom izlaganju, ministar obrane Branko Vukelić je pozdravio uložene napore usmjerene ka uspješnoj implementaciji tranzicije odgovornosti za sigurnost na afganistanske vlasti, pri čemu je ocijenio kako je temelj  za uspješan prijenos odgovornosti izgradnja samoodrživih afganistanskih snaga sigurnosti. Pritom je ministar Vukelić istaknuo kako gotovo polovicu hrvatskog kontingenta čine instruktori odnosno mentori afganistanske vojske, a uskoro i policije.Priopćenja