Najavljen program obilježavanja 25. obljetnice oslobađanja juga RH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/dubrovnik_26102017_v.jpg
Foto: Grad Dubrovnik
Program obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske predstavili su u četvrtak, 26. listopada 2017. u Gradskom poglavarstvu u Dubrovniku, gradonačelnik Mato Franković i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović.
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je važnost ove obljetnice za Grad Dubrovnik, kada je prije 25 godina oslobođen jug Hrvatske i čime su se stekli preduvjeti za nastavak života na ovom području te za nastavak turizma kao glavne gospodarske grane. "Sve ono što danas imamo na području našeg grada, imamo zahvaljujući onima koji su prije 25 godine bili spremni braniti i koji su dali svoje živote za obranu juga Hrvatske" rekao je gradonačelnik te istaknuo želju da se jedna ovako značajna obljetnica obilježi prigodno, prisjećajući se svih branitelja koji su dali svoje živote ali i odajući počast svima onima koji su u to vrijeme boravili u gradu Dubrovniku i doprinijeli oslobađanju tog područja. Na kraju je pozvao sve građane i goste grada Dubrovnika da u što većem broju prisustvuju programu obilježavanja istaknuvši pritom kako će Dubrovčani ove godine prvi puta imati prigodu vidjeti opremu hrvatske vojske i atraktivan nastup akro grupe HRZ i PZO-a Krila Oluje.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović pozdravio je i zahvalio u ime svih pripadnika OS RH kojima je pripala čast da zajedno s Gradom Dubrovnikom organiziraju proslavu 25. obljetnice oslobađanja juga RH. Posebno je zahvalio Gradu i gradonačelniku Dubrovnika, svim gradskim službama i ustanovama, tijelima državne uprave i Županije koje su pružile veliku pomoć u organizaciji programa obilježavanja.
General Ostović ukratko je predstavio dvodnevni program obilježavanja 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske te istaknuo kako u organizaciji i provedbi obljetnice, na kopnu na moru i u zraku sudjeluje više od 700 pripadnika svih grana Oružanih snaga RH. Posebno je pozvao sve zainteresirane građane i goste grada Dubrovnika da posjete Taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja koje koriste pripadnici Oružanih snaga RH, a koji će se moći razgledati subotu i nedjelju, 28. i 29. listopada od 8 do 18 sati u luci Gruž. Posjetitelji će, između ostalog, imati priliku razgledati brodove HRM-a koji će biti otvoreni za građanstvo, borbena oklopna vozila Patria, helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, te drugu raznu opremu i naoružanje koje koriste pripadnici OS RH. Uz to, opremu s kojom raspolažu izložit će i Ministarstvo unutarnjih poslova vatrogasci te predstavnici Crvenog križa. Također, general je pozvao građane da dođu u što većem broju u subotu 28. listopada u 20:30 sati ispred crkve svetog Vlaha gdje će se održati prigodni koncert Orkestra Oružanih snaga RH i klape HRM-a "Sveti Juraj" kao dar građanima i posjetiteljima Grada.

Na kraju je zamolio građane za strpljenje i za razumijevanje, te istaknuo kao je ovo zajednička svečanost, svih građana grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, branitelja, predstavnika OS RH te u tom smislu izrazio želju da ova obljetnica prođe veličanstveno kao što su bile veličanstvene i operacije oslobađanja hrvatskog juga.

Obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske obilježit će se dvodnevnim programom u subotu i nedjelju, 28. i 29. listopada u Dubrovniku.
Tim povodom subotu i nedjelju, 28. i 29. listopada od 8 do 18 sati u luci Gruž bit će izložen taktičko-tehnički zbor gdje će se moći razgledati naoružanje i oprema Oružanih snaga Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske vatrogasne zajednice.
Također, u subotu 28. listopada s početkom u 20:30 sati ispred crkve svetog Vlaha održat će se koncert Orkestra Oružanih snaga RH i klape HRM-a "Sveti Juraj".
U nedjelju, 29. listopada, svečani program 25. obljetnice vojno redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske započet će u 8 sati budnicama ulicama Dubrovnika u izvedbi Orkestra OS RH uz istodobno ispaljivanje počasnih plotuna Dubrovačkih trombonjera.
U 9:15 sati položit će se vijenci i upaliti svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo nakon čega će se u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dubrovniku služiti sveta misa s početkom u 10:00 sati.
Nakon svete mise, u 11:25 sati ispred dubrovačke katedrale krenut će svečani mimohod postrojbi (Povijesne postrojbe, ratne zastave, Orkestar OS RH, ešalon OS RH, MUP-a, vatrogasci, hrvatski branitelji) preko Straduna, ulaza "Pile" do luke Gruž.
Plovidba raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice od luke Cavtat, polaganje vijenca u more ispred tvrđave Lovrijenac te uplovljavanje u luku Gruž planirano je od 12:00 do 12:55 sati.
Nakon toga, s početkom u 13:00 sati u gradskoj luci Gruž održat će se središnja svečanost 25. obljetnice vojno redarstvenih operacija oslobađanja juga Hrvatske u sklopu koje će se između ostalog održati prigodan letački program zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Priopćenja