93. zrakoplovnoj bazi priznanje za uspješnu turističku sezonu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/5gbr_06102017_v-1.jpg
Foto: MORH/ M. Čobanović
Postrojba Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH, 93. zrakoplovna baza, dobitnik je posebnog priznanja Hrvatske turističke zajednice "Čovjek - ključ uspjeha u turizmu" za izniman doprinos sigurnosti turističke sezone 2017. godine.
Priznanje zapovjedniku 93. zb HRZ i PZO-a pukovniku Mariju Pleši u srijedu, 25. listopada 2017., na svečanoj dodjeli Godišnjih hrvatskih turističkih nagrada u Malom Lošinju, u sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, uručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Tom prigodom ministar Cappelli naglasio je kako su Dani hrvatskog turizma prilika da nagradimo one koji su primjer razvoja i kvalitete hrvatskog turizma te poticaj svima nama. „Čestitam svima nagrađenima, zahvaljujem vam na ustrajnom i predanom radu te doprinosu u ovoj uspješnoj hrvatskoj turističkoj priči“, poručio je Cappelli.

Pukovnik Mario Pleša istaknuo je kako je ova nagrada priznanje letačkim posadama i svim pripadnicima 93. zrakoplovne baze, koji su u ljetnim mjesecima uložili maksimalne napore u obrani Hrvatske od požara. Također, naglasio je kako su svoj doprinos dale i letačke posade u sklopu hitnih medicinskih letova te traganja i spašavanja domaćeg stanovništva i inozemnih gostiju.

Tako su u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, od 1. lipnja do 30. rujna, zračne snage 93. zrakoplovne baze iz Zemunika bile angažirane u gašenju 307 požara. U akcijama gašenja ostvarile su 17.473 letova, 2743 sata naleta, pri čemu je izbačeno 81.141 tona vode te je prevezeno 265 vatrogasca i pripadnika OS RH, kao i 188 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Također, u ovoj godini, do 25. listopada, helikopterima iz sastava 93. zrakoplovne baze, prevezen je ukupno 461 pacijent, a tijekom prevoženja i spašavanja ljudskih života posade 93. zb u ovoj su godini do sada provele oko 420 sati u zraku. Od akcija traganja i spašavanja, u ovoj godini, do 25. listopada, zabilježeno je 15 angažiranja letačkih posada 93. Zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Pripadnici Oružanih snaga RH do sada su dva puta bili dobitnici priznanja Hrvatske turističke zajednice "Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku 2017." Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a dobitnik je priznanja 2013. godine, a Protupožarna eskadrila 93. zb HRZ i PZO-a 2012. godine.


Vijesti