Načelnik Glavnog stožera OS RH sa zapovjednikom EUFOR-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ngs_07092011_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić sastao se srijedu, 7. rujna 2011., u pomorskoj bazi „Lora“ u Splitu, sa zapovjednikom EUFOR-a u BiH general bojnikom Bernhardom Bairom.

Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o stanju u Bosni i Hercegovini, o problemu viška streljiva i vojnih objekata u BiH te općenito o procesu pristupanja euroatlantskim integracijama zemalja u regiji. Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić naglasio je važnost stabilnosti susjedne BiH za cijelu regiju, te je istaknuo logističku potporu koju Republika Hrvatska pruža operaciji EUFOR. General Lovrić potom je pozvao generala Baira na 15. konferenciju načelnika GS OS država članica A-5 koja će se u prosincu ove godine održati u Republici Hrvatskoj.

Zapovjednik EUFOR-a general bojnik Bernhard Bair istaknuo je značaj Hrvatske kao važnog činitelja stabilizacije u regiji, posebice zbog činjenice da je Republika Hrvatska punopravna članica NATO-a te  uskoro i članica Europske unije.

Europska unija  pokrenula je 2. prosinca 2004. godine vojnu misiju u Bosni i Hercegovini pod nazivom EUFOR ALTHEA u sklopu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU i davanja potpore BiH. Cilj operacije je da kroz vojnu prisutnost doprinese sigurnom i stabilnom okruženju u BiH, spriječi ponovno izbijanje nasilja i omogući provedbu preostalih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda imenovalo je misiju EUFOR-a ALTHEA pravnom nasljednicom SFOR-a, dotadašnje misije pod vodstvom NATO-a.



Vijesti