Načelnik Glavnog stožera OS RH posjetio SHAPE

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lovric_10112011_v.jpg

Načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić boravio je u četvratka 10. studenoga 2011. godine u prvom službenom posjetu Savezničkom zapovjedništvu za operacije (SHAPE) u Monsu, Kraljevina Belgija.

Načelnika GS OS RH primio je zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije i ujedno zapovjednik američkog zapovjedništva za Europu (EUCOM) admiral James Stavridis.
Razgovaralo se o situaciji u regiji, o operacijama s naglaskom na Afganistan i Kosovo te o novoj zapovjednoj strukturi NATO-a i sudjelovanju OS RH u NATO snagama za odgovor (NRF). Također se razgovaralo  o budućnosti operacije u Afganistanu, kao i o novoj NATO strategiji za Afganistan. Admiral Stavridis je zahvalio na dosadašnjoj potpori koju Hrvatska pruža u operacijama NATO-a uz posebno isticanje visoke razine profesionalnosti pripadnika OS RH.

General Lovrić upoznao je admirala Stavridisa s trenutačnom situacijom u Oružanim snagama RH s posebnim osvrtom na reforme i proces modernizacije te s izgradnjom budućih sposobnosti OS RH. Na kraju boravka u Monsu general Lovrić susreo se s hrvatskim dočasnicima i časnicima koji obnašaju dužnosti pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije te u vojnom predstavništvu RH pri SHAPE-u.

Također, tijekom posjeta Kraljevini Belgiji načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić susreo se  u Bruxellesu s predsjedavajućim Vojnog odbora Europske unije, generalom Hakanom Sirenom. Na sastanku se razgovaralo o integracijskim procesima i uključivanju Republike Hrvatske u rad Europske unije, poglavito u rad Vojnog odbora EU-a i podređenih radnih tijela. Također se razgovaralo o inicijativi Europske unije za objedinjavanje i dijeljenje resursa (Pooling and Sharing) te mogućnosti uključivanja Republike Hrvatske u navedenu inicijativu, posebice iz perspektive cijele regije. Tijekom susreta razmijenjena su i mišljenja i iskustva iz dosadašnje suradnje.

    Načelnik Glavnog stožera OS RH posjetio SHAPE

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/naelnik-glavnog-stoera-os-rh-posjetio-shape/lovric_10112011_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/naelnik-glavnog-stoera-os-rh-posjetio-shape/lovric_10112011_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/naelnik-glavnog-stoera-os-rh-posjetio-shape/lovric_10112011_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/naelnik-glavnog-stoera-os-rh-posjetio-shape/lovric_10112011_4.jpg


Priopćenja