Načelnik GS OSRH i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a obišli brod USS “Arlington”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/07/2022-07-14-ngs-1.jpg
Načelnik GS OSRH i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a obišli brod USS 'Arlington' | Foto: U.S. Army

Brod američke Ratne mornarice USS "ARLINGTON" u remontnom brodogradilištu "Viktor Lenac" u Rijeci obišli su načelnik GS OSRH admiral Hranj i otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a Fleming

Brod američke Ratne mornarice USS “ARLINGTON” koji se od 4. srpnja 2022. nalazi u remontnom brodogradilištu “Viktor Lenac” u Rijeci obišli su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i otpravnik poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država Mark Fleming.

Brod je uplovio u Rijeku na korektivno i preventivno održavanje, nakon četiri mjeseca angažiranja. Tijekom tog vremena posada broda i marinci sudjelovali su u raznim vježbama i aktivnostima sa saveznicima i partnerima koje provode Američke pomorske snage u Europi.

Sposobnost održavanja i opskrbe stranih brodova u hrvatskim brodogradilištima i lukama podržava implementaciju NATO koncepta odvraćanja i obrane. Radovi koji se provode usred razmještanja pomorskih snaga prilika su za usklađivanje i obnavljanje opreme. Remont koji provodi hrvatsko brodogradilište omogućit će brodu i posadi nastavak misije koju provodi u zonama odgovornosti Američkog zapovjedništva za Europu (USEUCOM) i Zapovjedništva za Afriku (USAFRICOM).

Suradnja američke strane s remontnim brodogradilištem “Viktor Lenac” u Rijeci započela je 2011. godine. Ratna mornarica SAD upućivanjem svojih plovila u hrvatska brodogradilišta iskazuje visoku razinu povjerenja i partnerstva.

“Zajednička uvježbavanja i obučne aktivnosti, programi donacija, razmjena iskustava i naučenih lekciju doprinose jačanju sposobnosti Hrvatske vojske. Posebno nas veseli da obrambena suradnja omogućava razvoj i jačanje naših partnerskih odnosa i u gospodarskom području u što smo se i danas uvjerili u Rijeci”, rekao je admiral Hranj nakon obilaska broda.

USS Arlington (LPD-24) klase San Antonio dobio je ime po mjestu pada leta 77 American Airlinesa tijekom terorističkog napada 11. rujna 2001. Čelik uzet iz Pentagona nakon napada izložen je na brodu u brodskom muzeju.

Objava Načelnik GS OSRH i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a obišli brod USS “Arlington” pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52216332223_b715f48d4f_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52216798545_212bfbc88a_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52216798495_cedeea62d8_o.jpg


Priopćenja