Na HVU konferencija o znanstveno-tehnološkim inovacijama u obrani

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/IDDE_19102015_v.jpg

Na Hrvatskom vojnom učilištu (HVU) "dr. Franjo Tuđman" danas je, 19. listopada 2015., otvorena dvodnevna međunarodna konferencija "Znanstveno-tehnološke inovacije u kontekstu obrane i sigurnosti".  

Konferenciju organizira izaslanstvo Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, uz potporu Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, u suradnji s NATO STO (Science and Technology Organization) i HVU-om. Konferencija je namijenjena znanstvenoj zajednici s ciljem implementacije znanstveno-istraživačkog rada u sustav obrambene sigurnosti i razvijanju novih tehnologija. Na Konferenciji sudjeluje dvadesetak predavača iz šire znanstvene zajednice iz RH i inozemstva.

Uz izlagače i druge predstavnike znanstvene zajednice, fakulteta, instituta te namjenskih tvrtki, Konferenciji su nazočili i izaslanik Predsjednice RH brigadir Damir Terzić, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, predsjedavajući NATO-ove Organizacije za znanost i tehnologiju (STO) belgijski general bojnik Albert Husniaux, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da će Konferencija donijeti nove znanstveno-tehnološke spoznaje te da se u modernom svijetu mnoga znanstvena otkrića prvo primjenjuju u vojne svrhe. „Osim za rješavanje kriznih situacija, inovacije se svakako mogu koristiti za prevenciju pojave takvih kriza, ali bezuvjetno legalno, bez utjecaja na civile i ljudsko zdravlje općenito“, rekao je Leko.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je da su znanost i inovacije uvijek imale posebno mjesto u obrani te će i ubuduće biti vrlo bitne za razvoj obrambenih sposobnosti, koje su odgovor na sadašnje i buduće sigurnosne izazove. 

Govoreći o značaju konferencije general bojnik Albert Husniaux naglasio je da su Saveznici posvećeni razvoju znanosti, što je ključno kako bi NATO ostao učinkovit za sigurnost i u budućnosti. „Potrebno je osigurati što veću bazu znanstveno-tehnoloških znanja u području obrane i sigurnosti“, zaključio je Husniaux.

Voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Boris Blažeković rekao je da je iznimno zadovoljan što je Konferencija dobila široku podršku Sabora, MORH-a, hrvatske znanstvene zajednice, privatnih tvrtki i NATO-a.  „Pozitivan odziv doveo je do razmišljanja da bi se konferencija ovakvog tipa mogla održavati i ubuduće, barem svake dvije godine. Ona promovira razvoj znanosti, ali i razvoj odnosa između znanstvenih, vojnih i gospodarskih tijela. Bez ulaganja u sigurnost, sigurnosti nema“, rekao je Blažeković.

Tijekom Konferencije raspravljat će se o tri teme: Konstrukciji i proizvodnji naprednih materijala: nove metode u senzorici i detekciji, zatim o besposadnim vozilima/besposadnim letjelicama/robotici te o Informatičkim tehnologijama. Na kraju Konferencije održat će se zaključna panel-diskusija.

 

 

    Na HVU održana konferencija za medije povodom konferencije IDDE

    Foto: HVU/ M. Sever

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/na-hvu-odrzana-konferencija-za-medije-povodom-konferencije-idde/idde_16102015_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/na-hvu-odrzana-konferencija-za-medije-povodom-konferencije-idde/idde_16102015_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/na-hvu-odrzana-konferencija-za-medije-povodom-konferencije-idde/idde_16102015_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/na-hvu-odrzana-konferencija-za-medije-povodom-konferencije-idde/idde_16102015_5.jpg


Priopćenja