Imam održao predavanje pripadnicima 21. HRVCON-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/predavanje_muftija_08022013_v.jpg

Pripadnike 21. hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se na vojnom poligonu Gašinci pripremaju za odlazak u mirovnu misiju Afganistan posjetio je šef Ureda muftije mr. sc. Nermin ef. Botonjić.

Cilj posjeta je održavanje predavanja o Islamskoj kulturi i islamskim vjerskim običajima te plemenskom mentalitetu i vjerskim običajima domicilnog stanovništva u Afganistanu. Predavanje je održano u sklopu vježbe „Hrvatski ponos 13/1“ koja predstavlja završni dio višemjesečnih priprema za odlazak u mirovnu operaciju ISAF. Predavanju su nazočila i trideset i tri pripadnika crnogorske vojske koji čine sastavni dio našega kontingenta kao nastavak odnosa dvaju zemalja proizašlih iz partnerskih odnosa u okviru A-5 inicijative. Predavač je osobitu pozornost dao iskustvima i zapažanjima muftije dr. Aziza ef. Hasanovića koji je s načelnikom Glavnog stožera OS RH, general pukovnikom Dragom Lovrićem u prosincu 2012. godine posjetio sastavnice 20. hrvatskog  kontingenta u operaciji ISAF u kampu Marmal te susretu muftije Hasanovića s vrhovnim muftijom Afganistana i njegovim suradnicima u Plavoj džamiji u Mazari e Sharifu.

Nakon predavanja imama Botonjića su primili časnik za provedbu vježbe i zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadir Siniša Jurković, direktor vježbe i načelnik Stožera Gardijske oklopno-mehanizirane brigade pukovnik Denis Tretinjak, zapovjednik 21. HRVCON-a brigadir Krešo Tuškan te vojni kapelan Alojz Kovaček, koji je u dva navrata bio u Afganistanu.

Nazočni su istaknuli važnost predavanja i informacija vezanih uz muslimanske običaje i plemensku tradiciju afganistanskog društva, što će itekako koristiti našim vojnicima u Afganistanu u složenom multinacionalnom okružju koje zahtijeva zajedničko djelovanje vojske, policije i humanitarnih organizacija te suradnju s lokalnim stanovništvom.



Vijesti