MORH organizirao stručnu radionicu u okviru klastera sposobnosti Strateškog kompasa

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/2021-04-28-webbinar-iss-1024x683.jpg

Riječ je o nastavku doprinosa Ministarstva obrane raspravi u okviru jednog od četiriju klastera Strateškog kompasa koji se odnosi na razvoj sposobnosti

U okviru strateških rasprava o Strateškom kompasu, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u suradnji s EU Institutom za sigurnosne studije (EU ISS) organiziralo je 26. travnja 2021. stručnu radionicu (webinar) o ugradnji EU ambicija u nacionalne procese obrambenog planiranja “Making the Strategic Compass work: How to embed EU ambitions in national defence planning?”

Riječ je o nastavku doprinosa Ministarstva obrane raspravi u okviru jednog od četiriju klastera Strateškog kompasa koji se odnosi na razvoj sposobnosti te nastavak poticanja rasprave o ovom pitanju započetog tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Ispred Ministarstva obrane na radionici je sudjelovala ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan koja je u uvodnom obraćanju sudionicima istaknula kako je cilj radionice razmijeniti mišljenja o važnosti procesa ugradnje EU obrambenih inicijativa u nacionalna planiranja kako bi se osigurala što veća korist za države članice.

Direktor EU Instituta za sigurnosne studije i zamjenik izvršnog direktora Europske obrambene agencije pohvalili su napore Ministarstva obrane Republike Hrvatske uložene tijekom 2020. u poticanje rasprava o elementima Strateškog kompasa što je rezultiralo Zaključcima Vijeća iz lipnja 2020. čime je započeo proces izrade Strateškog kompasa, ali i prvoj zajedničkoj EU Analizi prijetnji.

Tijekom vrlo posjećene radionice i otvorene rasprava temeljene na Chatham house pravilima, sudionici su se složili kako Strateški kompas predstavlja priliku za uvođenje dodatne jasnoće u ono što bi Unija trebala biti u mogućnosti ostvariti u području obrane i sigurnosti u nadolazećem periodu što bi bio i putokaz za sposobnosti koje je potrebno razvijati. Za uspjeh procesa nužno je osigurati koherentnost i komplementarnost planskih procesa na EU, NATO i nacionalnim razinama.

Glavni naglasci radionice biti će pretočeni u Izvješće u cilju poticanja nadolazeće rasprave o klasteru sposobnosti na ministarskim razinama.

Objava MORH organizirao stručnu radionicu u okviru klastera sposobnosti Strateškog kompasa pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti