Ministar Krstičević primio veleposlanika Mađarske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/madjar_19012017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sastao se danas, u četvrtak 19. siječnja 2017., u Ministarstvu obrane RH s veleposlanikom Mađarske u Republici Hrvatskoj Józsefom Zoltánom Magyarom.

Na sastanku je potvrđena dosadašnja dobra bilateralna suradnju koja se provodi u nizu područja od zajedničkog interesa, od suradnje specijalnih snaga i vojnih policija do zajedničkog sudjelovanja na vojnim vježbama.

Također, potvrđeni su i zajednički interesi u izazovima s kojima su danas suočene obje države, pri čemu je ministar Krstičević istaknuo važnost suradnje s prijateljskom  susjednom Mađarskom s kojom nas veže duga zajednička povijest i pripadnost srednjoeuropskom civilizacijskom krugu.

Ovom prilikom ministar Krstičević je upoznao veleposlanika Magyara s programom i ciljevima Ministarstva obrane i Vlade RH u obrambenom sektoru. Istaknuo je gospodarski napredak zemlje te osnaživanje sposobnosti u području obrane i sigurnosti kao jedne od prioritetnih ciljeva. Kao prvi korak u tom procesu, inicirana je izrada Strategije nacionalne sigurnosti te koncept Domovinske sigurnosti, nakon čega je planirana izrada Strategije obrane i Vojne strategije, te nove zakonske regulative iz područja obrane. Također, planirano je uvođenje sustava Domovinske sigurnosti kako bi uvezivanjem sposobnosti svih državnih tijela pravovremeno i efikasno odgovorili na sigurnosne rizike i prijetnje.

Po pitanju suradnje u okviru NATO saveza i Europske unije, istaknuta je globalna i regionalna sigurnost i stabilnost kao bitna odrednica hrvatske državne politike, slijedom čega će hrvatska nastaviti snažno podržavati vjerodostojnu i učinkovitu politiku EU u njezinoj sigurnosnoj i obrambenoj dimenziji. Također, vezano za provedbu Zajedničke izjave EU-NATO iz Varšave, Hrvatska podržava daljnju konkretnu operacionalizaciju, a što se prije svega odnosi na jačanje suradnje u okviru djelovanja protiv hibridnih i kibernetičkih prijetnji, ilegalnih migracija te borbu protiv terorizma i radikalizacije.
 
Na sastanku su vođeni i razgovori o inicijativi  Srednjoeuropske obrambene suradnje, unutar koje Hrvatska podržava proaktivni pristup i aktualne napore vezano za  migrantsku krizu, te se zalaže za prioritizaciju projekata i definiranje realne uloge koju oružane snage država članica, obzirom na svoje zakonom definirane ovlasti, mogu i trebaju imati u kontekstu suočavanja s migrantskom krizom.

    Ministrar Krstičević primio veleposlanika Mađarske

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministrar-krsticevic-primio-veleposlanika-madarske/madjar_19012017_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministrar-krsticevic-primio-veleposlanika-madarske/madjar_19012017_2.jpg


Priopćenja