Reagiranje MORH-a na članak objavljen u Jutarnjem listu

Vezano uz današnji članak objavljen u Jutarnjem listu pod naslovom 'Drama u Kabulu, Posudili helikopter i izvukli 18 Hrvata iz opkoljene vojne baze', Ministarstvo obrane objavljuje sljedeće reagiranje:

Navodi u tekstu autora Krešimira Žabeca objavljenom u Jutarnjem listu, danas, 20. rujna 2012. godine o "opasnom izvlačenju" pripadnika OS RH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu nisu istiniti. Naime, helikopterom koji se spominje u tekstu, pripadnici hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima u dva leta prevezli su pripadnike mentorskog tima iz Škole vojne policije u Kabulu na aerodrom. Ovakav način prijevoza planiran je unaprijed, odnosno dva dana prije samog prevoženja, te se ne radi o nikakvoj "evakuaciji i spašavanju iz opkoljene vojne baze" već o redovnom transportu, a radi se o pripadnicima 19. hrvatskog kontingenta čiji je povratak planiran ovih dana.

Istina je da se u početku razmatrala mogućnost prijevoza helikopterima vojske SAD-a iz Bagrama, ali je isto otkazano zbog unaprijed planiranih obveza američke vojske.Priopćenja