Ministar Vukelić na sastanku ministara obrane Europske unije u Francuskoj

O trenutnom stanju europske sigurnosne i obrambene politike bilo je govora na sastanku „EU trojke“ – ministara obrane Europske unije sa ministrima obrane Hrvatske, Makedonije, Islanda, Norveške i Turske, koji je održan u četvrtak 2. listopada 2008. godine u Francuskom gradu Deauville-u.


Ministar obrane Branko Vukelić u svom govoru istaknuo je kako je Hrvatska unazad nekoliko godina značajno pojačala svoj angažman po pitanju europske sigurnosne i obrambene politike, a ove godine je taj angažman i dodatno potvrđen sudjelovanjem oružanih snaga RH, po prvi put, u mirovnoj misiji EU u Čadu i Srednjoafričkoj Republici gdje upravo ovih dana odlazi 15 hrvatskih vojnika. To pokazuje spremnost Hrvatske i naš aktivni doprinos dugoročnim ciljevima zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU rekao je Vukelić.

Sastanak „EU trojke“ na kojem sudjeluju ministri obrane zemalja Europske unije (bivši predsjedavajući, predsjedavajući, budući predsjedavajući EU) te Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Norveška (zemlje kandidati za članstvo i europske zemlje članice NATO-a koje nisu u EU) održava se u okviru redovnih polugodišnjih sastanaka svih ministara obrana država članica EU u zemlji predsjedavateljici EU.
Teme o kojima je bilo govora na sastanku ministara obrane EU bile su: Europska obrana i građani – evakuacija građana i nadzor na moru, racionalizacija obrambenih napora EU te jačanje vojnih sposobnosti i vojne operacije EU.

Na sastanku u Deauville-u uz ministra Vukelića sudjelovao je i hrvatski veleposlanik u Francuskoj Mirko Galić, ravnatelj Uprave za obrambenu politiku MORH-a Pjer Šimunović te hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj pukovnik Andrija Šakić.

Priopćenja