Ministar obrane s otpravnicom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Victorijom Taylor

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/05/d41_4969-347-1024x683.jpg
Ministar Banožić primio je u oproštajni posjet otpravnicu poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Victoriju Taylor | Foto: MORH/ F. Klen

Banožić je naglasio kako su upravo Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić primio je u srijedu, 19. svibnja 2021. godine u oproštajni posjet otpravnicu poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Victoriju Taylor i u nastupni posjet otpravnika poslova u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država Marka Fleminga koji preuzima spomenutu dužnost.

Tom prigodom, ministar obrane još jednom je naglasio kako su upravo Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

„Imajući na umu našu sveobuhvatnu suradnju, održavanje i jačanje dobrih odnosa između Veleposlanstva SAD-a i MORH-a, smatram iznimno važnim. Želio bih još jednom zahvaliti SAD-u na potpori i solidarnosti koju smo do sada primili“, rekao je ministar i dodao kako je obrambena suradnja ključan dio sveobuhvatne suradnje.

Na sastanku su još jednom potvrđeni izvrsni odnosi između dviju država te zajedničkI doprinos međunarodnoj sigurnosti i promicanju stabilnosti u Jugoističnoj Europi, ali i u svijetu kroz zajedničko sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama.

„Naš cilj je podržati regionalnu suradnju rješavanjem zajedničkih sigurnosnih izazova. Ove godine obilježavamo i 25 godina Programa državnog partnerstva s Nacionalom gardom Minnesote. Iskreno se zahvaljujem svim pripadnicima NG Minnesote na vrijednom prijateljstvu i uspješnoj suradnji s Hrvatskom vojskom tijekom tog razdoblja“, kazao je ministar i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice što će po prvi puta u Republici Hrvatskoj, sustav protuzračne obrane „Patriot“ sudjelovati u sklopu serijala vježbi „Southern Exercise Portfolio 21“ u sklopu vježbe „Astral Knight 21“.

„Htio bih spomenuti da smo kao jedna od zemalja domaćina sretni što je počela vježba Immediate Response 21 na kojoj sudjelujemo s više od 1500 pripadnika. Pružili smo punu podršku i stavili na raspolaganje sve naše kapacitete budući da je ovo prilika za daljnje razvijanje naših sposobnosti i interoperabilnosti.

Taylor se zahvalila MORH-u i OSRH na suradnji te kazala kako vjeruje da će se izvrsna suradnja nastaviti i dalje.Tom prigodom je čestitala 30. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske.

Na sastanku su još jednom potvrđeni izvrsni odnosi između dviju država te zajedničkI doprinos međunarodnoj sigurnosti i promicanju stabilnosti u Jugoističnoj Europi | Foto: MORH/ F. Klen

Objava Ministar obrane s otpravnicom poslova u Veleposlanstvu SAD-a u RH Victorijom Taylor pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja