Ministar obrane RH sa kanadskim ministrom vanjskih poslova

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kanada_29082014_v.jpg
Foto: MORH/T. Brandt

Ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović primio je danas, 29. kolovoza 2014., u službeni posjet kanadskog ministra vanjskih poslova Johna Bairda, u sklopu njegovog trodnevnog posjeta Hrvatskoj.


Dvojica ministara razgovarala su o predstojećem NATO summitu u Walesu, o aktualnoj rusko-ukrajinskoj krizi, situaciji na Bliskom istoku, suradnji u regiji Jugoistočne Europe, situaciji u Afganistanu, te zajedničkoj bilateralnoj obrambenoj suradnji.

Ministar Kotromanović istaknuo je dobre i prijateljske odnose Kanade i Republike Hrvatske, koje blisko surađuju u okviru NATO-a po pitanju globalne i regionalne suradnje, jačajući pri tom sposobnosti Saveza za suočavanje s budućim izazovima.
Uzimajući u obzir promijenjenu geopolitičku i geostratešku situaciju u Europi, dvojica ministara razgovarala su i o sposobnostima koje će NATO razvijati u budućnosti kao i smjernicama i preporukama Saveza, o većem obrambenom izdvajanju svih članica. 


Ministar Kotromanović naglasio je kako Hrvatska svakako podupire zajedničku savezničku inicijativu zaustavljanja daljnjeg smanjivanja obrambenog proračuna i postupnog okretanja takvog trenda.

Također, naglasio je kako je iznimno važna stabilnost i sigurnost Jugoistočne Europe, te dodao, da će se Hrvatska i dalje snažno zalagati za proširenje NATO-a i daljnju afirmaciju politike otvorenih vrata.
„Od Kanade i ostalih saveznika očekujem da se zajednički zauzmemo za nastavak politike otvorenih vrata“, naglasio je ministar Kotromanović.
Kao NATO saveznik i članica Europske unije, Hrvatska će, kaže, nastaviti činiti sve kako bi poduprla i osnažila procese europske i euroatlanske integracije naših susjeda.

Kanadski šef diplomacije John Baird, također je izrazio snažnu potporu zemljama aspiranticama na njihovom euroatlanskom putu, pogotovo onima koje žele postati članicama NATO-a, kako je rekao, Crnoj Gori i Makedoniji podjednako.

Što se tiče Afganistana, Kanada je u ožujku 2014., povukla svoje pripadnike Oružanih snaga iz operacije ISAF. No, ministar Baird je naglasio kako je njegova zemlja i dalje prisutna u Afganistanu na drugi način. Trenutno, Kanada godišnje izdvaja 110 milijuna dolara za financiranje ANSF-a, te traži transparentno korištenje u procesu financiranja.
Ministar Kotromanović rekao je kako Hrvatska podržava angažman Saveza i nakon 2014. godine, pod uvjetom da se prethodno osigura potreban pravni okvir.
U tom slučaju Hrvatska planira ostati u Afganistanu, ali u novoj NATO-voj misiji „Resolute suportu“ sa smanjenim snagama na terenu.
Hrvatski pripadnici Oružanih snaga, većinom će se baviti savjetničkim zadaćama afganistanskih snaga sigurnosti.

Na sastanku se razgovaralo i o bilateralnoj i obrambenoj suradnji Kanade i Republike Hrvatske, te je naglašena želja za njenim intenziviranjem i to na područjima izobrazbe i obuke.



Priopćenja