Međunarodne vojne vježbe u RH u svibnju i lipnju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/desant_19052019_08-1024x683.jpg

Na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja 2019. planirano je održavanje nekoliko međunarodnih vojnih vježbi – Immediate Response 19, Astral Knight 19 i Swift Response 19 u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) u koordinaciji s NATO članicama i partnerskim zemljama.

Objava Međunarodne vojne vježbe u RH u svibnju i lipnju pojavila se prvi puta na MORH.

Vježbama će se zapovijedati iz američkog Zapovjedništva kopnenih snaga za Europu iz Wiesbadena u Njemačkoj, koje je u ulozi Zapovjedništva koalicijskih snaga.

U ovim međunarodnim vojnim vježbama na teritoriju Republike Hrvatske tijekom svibnja i lipnja 2019. će uz oko 750 pripadnika Hrvatske vojske, ukupno sudjelovati oko 4500 pripadnika oružanih snaga saveznika i partnerskih zemalja te oko 60 različitih zrakoplova, preko 30 helikoptera i oko 800 vozila.

IMMEDIATE RESPONSE 19

Prva će započeti vježba Immediate Response 19, vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10 obljetnica članstva Republike Hrvatske u NATO-u. Vježba Immediate Response 19 provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu “E. Kvaternik” Slunj te u vojarni “Josip Jović” u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u 2019. godini, a od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Republika Hrvatska,  Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i domaćini vježbe.

U vježbi će sudjelovati 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama  dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. 

Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske, zadužen za održavanje vježbe na području Republike Hrvatske. 

Tako će uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, OS RH sudjelovati sa dodatno 15-tak pripadnika OS RH na različitim lokacijama izvan teritorija RH, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

ASTRAL KNIGHT 19

Vježba “Astral Knight 19” je vježba Američkih Zračnih Snaga u Europi (USAFE) koja će se održati u vremenskom periodu od 3. do 6. lipnja 2019. godine u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je dio zračnog prostora Talijanske Republike, Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Ukupno će u navedenom zračnom prostoru svakodnevno u vježbi sudjelovati oko 50 zrakoplova oružanih snaga SAD-a, Italije i Hrvatske.

Hrvatska vojska pruža potporu kao zemlja domaćin, a u vježbi sudjeluje snagama dva aviona MiG-21 iz sastava Eskadrile borbenih aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom provedbe aktivnosti u zračnom prostoru, koristi će se i vojarna u Puli, gdje će privremeno biti smještena razmjestiva radarsko-komunikacijska postaja iz sastava 606. ACS (“Air Control Squadron”) koja će davati dodatnu potporu u radarskoj slici za potrebe kontrole i nadzora samog područja provođenja vježbe.

SWIFT RESPONSE 19  

Swift Response 19 je vježba američkih snaga u Europi, koja se provodi u cilju uvježbavanja američkih zračnih snaga.

Provest će se tijekom lipnja 2019. na nekoliko lokacija u Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.

MEDIJSKO PRAĆENJE MEĐUNARODNIH VOJNIH VJEŽBI 

Zainteresiranim predstavnicima medija osigurat će se medijsko praćenje navedenih vježbi prema rasporedu aktivnosti koje su navedene u nastavku.

Napominjemo kako je riječ o vježbama koje se provode u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) te je u skladu s definiranim pravilima, prijave za medijsko praćenje kao i eventualne dodatne medijske zahtjeve potrebno dostaviti najkasnije osam dana od željenog termina na infor@morh.hr.

Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf ili snimatelj), broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Nakon prijave za medijsko praćenje pojedine aktivnosti na infor@morh.hr, prijavljeni predstavnici medija bit će pravovremeno obaviješteni o konkretnim smjernicama za medijsko praćenje, mjestu i vremenu dolaska, osobi za kontakt i sl. 

PLANIRANE MEDIJSKE AKTIVNOSTI VJEŽBE IMMEDIATE RESPONSE 19

Datum Aktivnost Lokacija Postrojba Rok za prijavu
15. svibnja Padobranski skokovi Vojarna Udbina SAD 8. svibnja
18. – 19. svibnja Zračni desant Vojni poligon Slunj SAD 11. svibnja
21. svibnja Iskrcavanje snaga Zadar, luka Gaženica KOSOVO, ALBANIJA 14. svibnja
21. svibnja Prihvat i smještaj snaga Više graničnih prijelaza, RH *Multinacionalna bojna 14. svibnja
21. – 22. svibnja Smještaj snaga Vojni poligon Slunj Multinacionalna bojna 14. – 15. svibnja
23. – 26. svibnja Uvježbavanje konvoja, prelaska granice Vojni poligon Slunj Multinacionalna bojna 16. – 19. svibnja
27. – 28.  svibnja Uvježbavanje napada bojne Vojni poligon Slunj Multinacionalna bojna 20. – 21. svibnja
29. svibnja Dan uvaženih gostiju Vojni poligon Slunj Multinacionalna bojna 22. svibnja
1. – 5. lipnja Pokret i povratak snaga Slunj – Kaposvar (HUN) – Slunj Multinacionalna bojna 22. – 29. svibnja
6. lipnja Završetak vježbe Vojni poligon Slunj Multinacionalna bojna 30. svibnja

*Multinacionalnu bojnu čine pripadnici oružanih snaga četrnaest zemalja: Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije i Njemačke. 

Napomena:

Obzirom da se prva aktivnost provodi 15. svibnja, rok za prijavu za medijsko praćenje je danas, 8. svibnja 2019.  U skladu s navedenim, ljubazno molimo zainteresirane predstavnike medija da nam svoje prijave dostave danas, 8. svibnja 2019. do kraja dana.

PLANIRANE MEDIJSKE AKTIVNOSTI VJEŽBE ASTRAL KNIGHT 19

Planirano je medijsko praćenje polijetanja aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, tijekom trajanja vježbe Astral Knight, u periodu od 3. do 6. lipnja 2019. godine. O konkretnim informacijama, mediji će biti pravovremeno obaviješteni.

PLANIRANE MEDIJSKE AKTIVNOSTI VJEŽBE SWIFT RESPONSE 19

O konkretnim informacijama, mediji će biti pravovremeno obaviješteni.

Napominjemo kako su sve planirane aktivnosti podložne promjenama u zavisnosti o vremenskim uvjetima. 

Za eventualna dodatna pojašnjenja za medije, osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću vojne vježbe Immediate Response 19, bojnik Marko Škovrlj, mob. 095/820-8606, mail: infor@morh.hr i/ili marko.skovrlj@morh.hr.

Objava Međunarodne vojne vježbe u RH u svibnju i lipnju pojavila se prvi puta na MORH.



Stranica