Mihatov na sigurnosno-obrambenim konzultacijama u Berlinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/mihatov_09052019.jpg
Foto: MORH

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov održao je u utorak, 7. svibnja 2019. u Berlinu sigurnosno-obrambene konzultacije s pomoćnikom ministrice obrane Savezne Republike Njemačke Gezom Andreasom von Geyrom.

Budući da SR Njemačka preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije nakon Hrvatske 2020. godine, naglasak konzultacija bio je na provedbi aktualnih obrambenih inicijativa Europske unije. Razmijenjena su mišljenja o načinima poboljšanja koherentnosti ovih inicijativa te izradi odgovarajućih provedbenih modela, kao i komplementarnosti s NATO aktivnostima, naročito u području planiranja obrambenih sposobnosti.

Razgovarali su i o prioritetima i planovima za predsjedanje Vijećem Europske unije te su dogovoreni budući modaliteti suradnje i razmjene iskustava po tom pitanju. 

Osim uspješne suradnje u okviru Europske unije i NATO-a, potvrđena je i namjera daljnjeg intenziviranja bilateralne obrambene suradnje.

Pomoćnik ministra Mihatov razgovarao je i s predstavnicima njemačkih think-tankova Stiftung Wissenschaft und Politik i Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik te s povjerenicom za sigurnosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke Bettinom Caddenbach.

Priopćenja