Ministar obrane posjetio PP NOS HRZ-a i PZO-a u Zrakoplovnoj bazi Zemunik

Ministar obrane Branko Vukelić posjetio je 12. kolovoza protupožarne namjenski organizirane snage HRZ-a i PZO-a u Zrakoplovnoj bazi Zemunik.
Uz ministra obrane u Zemuniku su bili i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, zamjenik načelnika GS OSRH-a za operacije komodor Zdenko Simičić, zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Vlado Bagarić i zapovjednik Operativnog vatrogasnog zapovjedništva OSRH-a brigadni general Zvonko Peternel.


Posjet je bio u znaku brojnih aktivnosti kojima su predstavljeni tehnika i spremnost protupožarnih snaga OS-a koje se koriste u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni.
Uvodno, general Peternel je održao kratku prezentaciju o programu, zadaćama, organizaciji i dosadašnjim aktvnostima Operativnog vatrogasnog zapovjedništva. Od početka PP sezone snage OS-a, koje su angažirane za borbu s vatrom, intervenirale su na 61 požarištu. Kad je riječ o PP NOS-u HRZ-a i PZO-a do sada su na požarištima obavile 5497 letova, ostvarile 833 sati naleta te izbacile više od 23 000 tona vode. General Peternel je istaknuo kako su sve dosadašnje zadaće uspješno provedene te je uvjeren da će tako biti i dalje.
U sklopu posjeta ministar obrane sa suradnicima je obišao i TT zbor na kojem su bile izložene letjelice HRZ-a koje se koriste u ovogodišnjoj PP sezoni, a provedena je i vježba u kojoj je simulirano gašenje požara. U izjavi za medije ministar Vukelić je izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjim angažmanom pripadnika OS-a koje sudjeluju u ovogodišnjoj PP sezoni, kao i tehnikom koja se u njoj koristi.
"Danas ovdje svjedočimo da smo našu eskadrilu popunili s još dva nova Air Tractora čija je nabava ugovorena pred petnaestak dana i time je hrvatska Vlada u ovoj i prošloj godini učinila izuzetno mnogo.“ istaknuo je ministar Vukelić te napomenuo da je u ovoj PP sezoni u funkciji gašenja požara 20 letjelica. Najavio je i kako će iduće godine stići još dva kanadera tako da će u sljedećoj PP sezoni u gašenju požara biti angažirane 22 letjelice što je prema ministrovim riječima doista impozantna brojka."
Ministar Vukelić je izrazio i veliko zadovoljstvo onim što su pripadnici OS-a učinili do sada, kako njihovom spremnošću tako i izuzetno dobrim učinkom koji imaju te je istaknuo kako su spremni i dalje nastaviti raditi jednako kvalitetno kao i do sada.
Čestitao je svim pripadnicima OS-a, a posebno pilotima i zrakoplovnim tehničarima koji izuzetno dobro održavaju zrakoplove. „Svi požari su do sada vrlo efikasno i vrlo brzo ugašeni i mislim da doista Hrvatska danas ima čime gasiti požare.“ istaknuo je.
Ministar je najavio i kako se priprema poseban paket stimulativnih mjera kako bi se privuklo više mladih ljudi za poziv pilota. Jedna od niza poticajnih mjera je i ta da će se u Pravilnik o stambenom zbrinjavanju pripadnika OS-a koji je u izradi staviti prioritetno rješavanje stambenog pitanja pilota. „To će biti jedna u nizu poticajnih mjera u cilju privlačenja mladih pilota i njihovom zadržavanju u sustavu OS-a.“ kazao je ministar obrane. Napomenuo je i kako pred Ministastvom obrane i Oružanim snagama RH, s obzirom na veliki broj letjelica koje su funkciji gašenja požara sljedećih nekoliko godina, predstoji veliko i značajno ulaganje kako u ljude tako i u sredstva logistike koja su u funkciji gašenja požara.


Priopćenja