Ministar obrane Poljske posjetio MORH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/priopcenje_150408.jpg

Ministar obrane Republike Hrvatske Branko Vukelić sastao se 15. travnja u MORH-u s ministrom obrane Republike Poljske Bogdanom Klichom. Tom su prigodom poljsko i hrvatsko izaslanstvo u kojem je bio i zamjenik načelnika GS OSRH-a za planiranje i resurse general pukovnik Slavko Barić razgovarali o dosadašnjoj, ali i budućoj bilateralnoj suradnji i mogućnostima njezinoga proširenja, a razmijenjena su i iskustva o sudjelovanju u međunarodnim operacijama, posebice u misiji ISAF u Afganistanu.

Ministar Vukelić se zahvalio na potpori koju je Poljska davala i daje našem ulasku u NATO Savez, te je istaknuo i inače iznimno dobru suradnju dviju zemalja.

Dosadašnju bilateralnu suradnju ocijenio je izvrsnom, a iskazana je i obostrana spremnost za njezinim proširenjem i jačanjem. Tako je najavljeno da se primjerice tehnička suradnja može pojačati kad je riječ o mornarici, ali i razmjenom iskustava u opremanju i modernizaciji kopnene vojske borbenim oklopnim vozilom.

Poljski ministar obrane je istaknuo kako Poljska podupire naš put ka euroatlantskim integracijama te izrazio zadovoljstvo zbog upućivanja pozivnice Hrvatskoj i Albaniji za članstvo u NATO savezu. "Mislim da ste napravili velika postignuća u izgradnji svoje zemlje nakon rata kao i u radoblju tranzicije, uključujući i ekonomsku i vojnu tranziciju, i mislim da je to jedan od vidljivih argumenata za vaše članstvo u euroatlantskim integracijama," kazao je poljski ministar obrane. Dodao je kako je Poljska uvjerena da je Hrvatskoj mjesto u euroatlantskoj zajednici. Kad je o sudjelovanju u misiji ISAF riječ, poljski ministar obrane je kazao kako je razmjena iskustava iz sudjelovanja u toj misiji korisna za obje strane, te napomenuo i kako je Poljska odlučila povećati svoju nazočnost u Afganistanu.

Dvojica ministara dogovorili su i da će njihovi kontakti i razmjena iskustav biti stalni.



Priopćenja