Ministar obrane Kotromanović na neformalnom sastanku ministara obrane EU

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a, koji se održao 18. travnja, u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Sastankom je predsjedala barunica Catherine Ashton, Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a glavne teme sastanka bile su sveobuhvatni pristup EU-a (comprehensive approach), razvoj europskih vojnih sposobnosti, dugoročan pristup udruživanju i dijeljenju sposobnosti (Pooling and Sharing) kao nastavak procesa iz Genta, te koordinacija s NATO-om u području operacija (Kosovo, Afganistan, Rog Afrike) i razvoja sposobnosti koja će osigurati koherentnost i komplementarnost te omogućiti izbjegavanje dupliciranja.

Glede dugoročnog razvoja udruživanja i dijeljenja (Pooling and Sharing) te nastavka inicijative iz Genta rasprava se vodila o sistematskom i strukturiranom pristupu prema kolektivnom razvoju sposobnosti, pitanju međusobnog povjerenja i suverenosti, specijalizaciji i prioritizaciji među državama članicama, te uključivanju multinacionalne suradnje u strateške nacionalne obrambene dokumente.

U tom smislu posebna pažnja posvetit će se razvoju suradnje u području istraživanja i tehnologije, te razvoju koncepata koji potiču udruživanje i dijeljenje tzv. enablers kao što su: koncept uštede i reinvestiranja gdje se sredstva ušteđena u obrambenom sustavu trebaju koristiti unutar sustava za nova ulaganja na području obrane, kaskadni model koji bi omogućio kolektivno korištenje viška opreme i sposobnosti kroz doniranje, transfer ili međusobnu razmjenu, stožeri za generiranje i održavanje snaga koji predviđaju mogućnost da određeni broj članica međusobno spoji njihove nacionalne stožere na određenim područjima (logistika i održavanje, vježbe i obuka), zajednička nabava koje daje velike mogućnosti za uštede (u području transporta, logističke potpore, školovanja i uvježbavanja, streljiva, naoružanja, komunikacija), te harmonizacija europskih vojnih pravila i procedura.



Priopćenja