Ministar Kotromanović na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i obrane NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bruxeles_18042012_ilustracija_c.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je 18. travnja 2012. na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i obrane zemalja članica NATO saveza u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Glavni fokus sastanka bio je na pripremama za nadolazeći Summit koji će se održati 21. i 22. svibnja 2012. godine u Chicagu, a u tom smislu ministri su razmatrali budući angažman Saveza u Afganistanu. Ministri su također raspravljali o Prijelaznoj sposobnosti proturaketne obrane čije proglašenje se očekuje od strane šefova država i vlada tijekom Summita.  Ostale teme odnosile su se na mjere koje je potrebno poduzeti kako bi NATO imao potrebne sposobnosti u skladu sa zahtjevima iz Strateškog koncepta, za razdoblje do i poslije 2020. godine, te o daljnjem jačanju mreže partnerstva za globalnu sigurnost.

Sastanak je započeo sjednicom u formatu ministara obrane, gdje se uz izvješća o tekućim reformama u NATO-u (reforma zapovjedne strukture, reforma agencija, reforma međunarodnog osoblja), razmatrao Obrambeni paket koji će biti predstavljen šefovima država i vlada na Summitu u Chicagu. Navedeni paket sposobnosti temelji se na budućim potrebnim sposobnostima Saveza do i poslije 2020. godine, a koje proizlaze iz Strateškog koncepta. Obrambeni paket oslanja se na koncept Pametne obrane, inicijativu Povezanih snaga (Connected Forces Initiative), te NATO proces obrambenog planiranja.

Ministri su pohvalili napredak u izgradnji Prijelazne sposobnosti proturaketne obrane, koja će dodatnim naporima pojedinih saveznika imati veću operativnu sposobnost, te izrazili uvjerenje kako će ista biti proglašena na Summitu.
Na zajedničkoj sjednici ministara vanjskih poslova i ministara obrane, gdje sudjeluje i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, raspravljalo se o budućem angažmanu Saveza u Afganistanu, s posebnim naglaskom na post-ISAF razdoblje poslije 2014. godine, te obveze u širim naporima za financijskom potporom Afganistanskih snaga sigurnosti. U drugom dijelu ministri su razmatrali Reviziju savezničkog postava za odvraćanje i obranu, odnosno rasprava se vodila o odgovarajućoj kombinaciji  konvencionalnih i strateških snaga, uzimajući u obzir globalnu sigurnosnu situaciju te eventualne prijetnje.

Ministri vanjskih poslova nastavit će zasjedanje raspravom o partnerstvu, s posebnim naglaskom na odnose sa sjevernom Afrikom i Bliskim istokom, sastankom u Vijeću NATO-Rusija s naglaskom na praktičnu suradnju, te sastankom sa zemljama nečlanicama NATO-a koje doprinose operaciji ISAF, s fokusom rasprave na NATO Strateški plan za Afganistan, Enduring Partnerships, te održivost afganistanskih snaga nakon 2014. godine.



Priopćenja