Ministar obrane i načelnik GS OS RH primili u posjet stalnu predstavnicu SAD-a pri NATO veleposlanicu Victoriu Nuland

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nuland_m.jpg

Dana 09. studenog 2007. ministar obrane Berislav Rončević i načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Josip Lucić primili su u posjet stalnu predstavnicu SAD-a pri NATO veleposlanicu Nj.E. Victoriu Nuland. Uz veleposlanicu Nuland u sastavu američkog izaslanstva, između ostalih, bili su veleposlanik SAD u RH NJ.E. Robert Bradtke, zamjenik pomoćnika ministra za Europsku i NATO politiku g. Daniel Fata te g. Tom Bradley, direktor za NATO i Zapadnu Europu.


Na sastanku se razgovaralo o reformama Oružanih snaga RH pri čemu je ministar Rončević izvijestio američko izaslanstvo o važnosti strateškog dokumenta Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga 2006. – 2015., usvojenog prošle godine u hrvatskom parlamentu, a koji definira razvojnu dinamiku obrambenog sustava u svim segmentima s ciljem postizanja visoko profesionalne i dobro opremljene vojske, kompatibilne s NATO standardima.
Veleposlanica Nuland izrazila je zadovoljstvo postignutim vojnim reformama kazavši da je napravljen velik i vidljiv napredak. Posebno je bilo riječi o sudjelovanju naših snaga u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Veleposlanica Nuland pohvalila je napore koje Republika Hrvatska ulaže u očuvanju mira i stabilnosti u svijetu. Saborom potvrđeno povećanje broja hrvatskih vojnika iduće godine do 300, američka strana ocijenila je izuzetno pozitivnim te su se još jednom zahvalili na funkcijama MLOT i OMLT koju RH, kao jedina zemlja nečlanica NATO-a, obavlja u misiji ISAF.
Ministar Rončević naglasio je kako će se nesmanjenom dinamikom nastaviti s provođenjem reformi oružanih snaga sukladno Dugoročnom planu razvoja te kako prva godina primjene plana teče zacrtanom dinamikom. Na kraju se ministar Rončević zahvalio na potpori Vlade SAD koju je pružala i pruža Republici Hrvatskoj u njenom razvojnom putu te u njenim nastojanjima da postane ravnopravna članica euroatlanskih integracija. Zamjenik pomoćnika ministra za Europsku i NATO politiku g. Daniel Fata dodao je da, zahvaljujući napretku u vojnim reformama, obrambeni sektor zasigurno nije segment koji će spriječiti upućivanje pozivnice Republici Hrvatskoj za članstvo u NATO-u na sljedećem summitu u travnju 2008.

Vijesti