Ministar obrane Branko Vukelić u posjetu MO BiH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/23042010-2v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić susreo se danas, u petak 23. travnja 2010. godine u Sarajevu s ministrom obrane BiH Selmom Cikotićem pri čemu je istaknuta daljnja čvrsta potpora RH na pristupanju BiH NATO-u, te mogućnost skorašnjeg potpisivanja Sporazuma o obrambenoj suradnji između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane BiH.

 

Ministar Vukelić je rekao kako je jučerašnje davanje uvjetnog Akcijskog plana za NATO (MAP) Bosni i Hercegovini, važan korak na putu BiH prema punopravnom članstvu u NATO-u, te istaknuo kako je to važno ne samo za BiH već i za Hrvatsku ali i sve zemlje u regiji posebice iz aspekta sigurnosti.

Ministar Cikotić je zahvalio na naporima koje Hrvatska pruža u potpori BiH na putu prema euroatlantskim integracijama i pritom je istaknuo kako su Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine 2006. godine potpisali Memorandum o razumijevanju, a obzirom na značaj i opseg suradnje na obrambenom planu sada je došlo vrijeme i za Sporazum o obrambenoj suradnji.

Na sastanku je dogovoreno kako će MORH pružiti Ministarstvu obrane BiH iskustva iz pristupanja NATO-u ali i iskustva iz procesa tranzicije i preustroja, te je također bilo i govora o prijenosu iskustava OS RH iz sudjelovanja u mirovnim misijama, što je značajno za MO BiH koje planira slanje svojih vojnika u misiju ISAF u Afganistanu.

Također, bilo je govora i o suradnji na području vojne izobrazbe pri čemu je dogovoreno kako će se ta suradnja u narednom razdoblju još intenzivirati. Naime, u ovom trenutku iz država regije jugoistočne Europe na školovanju u Hrvatskoj je ukupno 18 dočasnika i časnika pri čemu je njih 10 upravo iz Bosne i Hercegovine.

Oružane snage BiH trenutno broje 10 000 profesionalnih vojnika, 1000 civila te 5000 pripadnika pričuvnog sastava, pri čemu Bošnjaci sudjeluju sa približno 46 posto, Srbi sa 33 posto te Hrvati sa nešto manje od 20 posto.

    Ministar obrane Branko Vukelić u posjetu MO BiH

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-branko-vukeli-u-posjetu-mo-bih/23042010-1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-branko-vukeli-u-posjetu-mo-bih/23042010-2v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-branko-vukeli-u-posjetu-mo-bih/23042010-4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-branko-vukeli-u-posjetu-mo-bih/23042010-6.jpg


Priopćenja