Ministar obrane Branko Vukelić sudjelovao na 44. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici

Ministar obrane Branko Vukelić od 08. do 10. veljače 2008. godine sudjelovao je na 44. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici. Tom prigodom ministar Vukelić izjavio je da Hrvatska može biti iznimno zadovoljna porukama koje je dobila uoči predstojećeg summita NATO-a u Bukureštu.


Kao što je poznato, na summitu NATO-a u Bukureštu početkom travnja tri zemlje Jadranske povelje - Hrvatska, Makedonija i Albanija očekuju pozivnice za članstvu u Savezu.

"Bio je to izuzetno uspješan dan za Hrvatsku. Iako su podršku i ohrabrenje dobile i Makednonija i Albanija, Hrvatska je ipak posebno istaknuta u tom kontekstu. Poruke njemačkog ministra obrane Franza Josefa Junga i američkog senatora Lindseya Grahama nam govore da s velikim optimizmom možemo čekati Bukurešt", rekao je Vukelić hrvatskim novinarima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vukelić je naglasio da je Hrvatska "što se vojne komponente tiče apsolutno spremna za NATO", što potvrđuju svi stručnjaci i dužnosnici.

"Hrvatskoj sada preostaje nastaviti s reformama koje su važne za NATO, ali i za ulazak u EU, reformu pravosuđa, državne uprave, odnosno svega što je Vlada zacrtala u svom planu".

Vukelić je najavio da će zajedno s kolegama iz Albanije i Makedonije 20. veljače u Sjedinjenim Državama razgovarati s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom, a u subotu se u Münchenu sastao s ministrima obrane Mađarske i Crne Gore.



Vijesti