Ministar obrane Božinović s admiralom Stavridisom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/040211-DEUA-KELM-001-113v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović sastao se danas u petak, 4. veljače 2011. sa vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga za Europu, admiralom James G. Stavridisom na marginama sigurnosne konferencije u Munchenu.

Ministar Božinović i admiral Stavridis razgovarali su o sigurnosnim i obrambenim pitanjima s posebnim osvrtom na regiju. Ministar Božinović je istaknuo doprinos koji Hrvatska pruža stabilizaciji regije, ali i aktivnu ulogu hrvatske u međunarodnoj mirovnoj misiji u Afganistanu. Rekao je kako uključivanje zemalja iz regije u mogući zajednički doprinos mirovnoj misiji u Afganistanu doprinosi i daljnjoj stabilizaciji u regiji.
Admiral Stavridis pohvalio je hrvatski angažman u mirovnim misijama u Afganistanu i na Kosovu, istaknuvši kako je ponosan na hrvatske vojnike, pri čemu je izrazio pozitivno mišljenje o suradnji u sklopu A5 američko-jadranske povelje. Što se tiče ulaska Hrvatske u EU admiral Stavridis je izrazio čvrstu podršku što skorijem ulasku Hrvatske u EU. Vezano uz imenovanje novog načelnika glavnog stožera admiral Stavridis je rekao, kako je uvjeren da će se dobra vojna suradnja nastaviti i sa novim načelnikom glavnog stožera, pri čemu je istaknuo kako je s general pukovnikom Dragom Lovrićem dobro surađivao nekoliko godina u vojnim strukturama NATO-a.



Priopćenja