Božinović s ministrima obrane Velike Britanije, Njemačke i Afganistana

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bozinovic_05022011_0310_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović, koji sudjeluje na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu, danas u subotu 5, veljače 2011., susreo se u sklopu konferencije s ministrima obrana UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Liamom Foxom, Savezne Republike Njemačke Karl Theodorom zu Guttenbergom, te Islamske Republike Afganistan Abdulom Rahimom Wardakom.


U razgovoru s ministrima, Božinović je istaknuo obrambene prioritete Republike Hrvatske među kojima su izrada novih strateških dokumenata na području obrane te nastavak reformi obrambenog sustava, a u razgovorima je posebno istaknuo ulogu i angažman pripadnika OSRH u međunarodnim mirovnim misijama. Božinović je istaknuo ulogu Hrvatske u regiji te sudjelovanje u regionalnim inicijativama poput Američko-jadranske povelje A5 koje doprinose sigurnosti u regiji, ali istodobno doprinose i mirovnim operacijama u svijetu.

U razgovoru s njemačkim ministrom obrane zu Guttenbergom, ministar Božinović se posebno interesirao za trenutnu reformu njemačkih oružanih snaga koja uključuje dosad najveću reformu obrambenog sustava od njihova osnivanja, a podrazumijeva uvođenje potpuno profesionalne vojske i jačanje razmjestivih vojnih snaga u mirovnim misijama koje Njemačka planira u veličini od oko 10.000 pripadnika.  Ministar Guttenberg je posebno naglasio dobru obrambenu suradnju između dviju zemalja.

U razgovoru s ministrom obrane UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Liamom Foxom bilo je govora o sigurnosti u regiji s posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, dok je također bilo i govora o 'cyber' sigurnosti, u kojoj je Velika Britanija jedna od vodećih država; a što je i bila jedna od tema Muenchenske konferencije.

Afganistanski ministar obrane Wardak posebno je zahvalio na doprinosu koji Hrvatska, kao relativno manja zemlja pruža međunarodnoj misiji u Afganistanu. Wardak je istaknuo kako se napori međunarodne zajednice vide kroz činjenicu da afganistanski narod prepoznaje veću razinu sigurnosti u svojoj zemlji nego što je to bilo ranije. Pritom je istaknuo podatak kako je broj pronađenih skladišta naoružanja pobunjenika u godinu dana porastao za 10 puta, dok broj pronađenih i deaktiviranih improviziranih ekspolozivnih naprava u poslijednjih 5 mjeseci čini 85% od ukupnog broja dosad pronađenih IED-ova. Govori to o činjenjici da afganistanski narod prepoznaje napore međunarodne zajednice i surađuje sa snagama sigurnosti u suzbijanju terorizma u njihovoj zemlji. Ministrar Božinović i ministar Wardak razgovarali su o mogućnostima plasmana roba hrvatske vojne industrije na afganistansko tržište za što je afganistanska strana pokazala zanimanje tijekom bilateralnog razgovora.
{phocagallery view=category|categoryid=531|limitstart=0|displaydownload=1|detail=4|enableswitch=1}



Priopćenja