Ministar Krstičević sudjelovao na NATO ministarskom sastanku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bruxelles-29062017_v.jpg
Foto: MORH

Pravedna raspodjela tereta između saveznica, borba protiv terorizma, cyber obrana, NATO – EU suradnja te nastavak angažmana NATO-a u Afganistanu kroz misiju "Odlučna potpora", bile su glavne teme sastanka ministara obrane NATO-a na kojem je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, a koji se održao danas, u četvrtak, 29. lipnja 2017. u Briselu.

Ministri obrane raspravljali su o Savezničkom postavu za odvraćanje i obranu, te je tom prilikom istaknuto kako su upravo prije nekoliko dana četiri borbene grupe kao dio eFP-a (ojačane prednje prisutnosti) na Baltiku i u Poljskoj postale u potpunosti operativne. Ocijenjeno je kako je to jasna demonstracija jedinstva Saveza prema bilo kojem obliku moguće agresije, ali i istinska transatlantska solidarnost na djelu. U tom pogledu Republika Hrvatska je još jednom istaknula kako vjeruje da će Hrvatski sabor donijeti Odluke o angažmanu pripadnika Oružanih snaga RH u Litvi u sklopu Borbene skupine pod vodstvom Njemačke te u Poljskoj u sklopu Borbene skupine pod vodstvom SAD-a u 2017. i 2018. godini.

Ministri su se osvrnuli i na pitanje izdvajanja za obranu, pri čemu je istaknuto kako su sve članice NATO-a zajedno u 2016. godini ostvarile 3,3% povećanje izdvajanja za obranu, dok se prema prvim procjenama za 2017. očekuje rast izdvajanja za obranu na razini NATO-a za 4,3%. Republika Hrvatska se u tom se smislu u 2017. godini, povećanjem proračuna za obranu u visini od 9% svrstala u skupinu država članica NATO-a koje su donijele odluku o povećavanjima svojih nacionalnih obrambenih proračuna. Ministri su ocijenili kako će rast obrambenih proračuna pomoći u implementaciji novih ciljeva sposobnosti saveza o kojima se raspravljalo, pri čemu su naglašene činjenice ograničenih resursa te izbjegavanja dupliciranja. U tom pogledu je na sastanku vezanom uz NATO – EU suradnju istaknuta potreba razmjene informacija i zajedničke borbe protiv terorizma, kao i novih sigurnosnih izazova kao što su kibernetičke i hibridne prijetnje.

Sastanak ministara obrane završio je raspravom o misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu na kojoj su sudjelovali i predstavnici država koje nisu članice NATO-a ali aktivno sudjeluju u navedenoj misiji svojim vojnim snagama. Kao što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i objavio uoči sastanka, očekuje se da NATO poveća svoju prisutnost u Afganistanu, sukladno zahtjevu NATO vojnih vlasti koje su zatražile povećanje broja vojnika od nekoliko tisuća, pri čemu je na navedeni zahtjev već dosad pozitivno odgovorilo 15 država.

"Suradnja NATO-a i EU je vrlo dobra, iako ima prostora za daljnji napredak, posebno u prikupljanju i dijeljenju informacija, potom u koordinaciji aktivnosti vezanima uz odgovore na sigurnosne izazove", rekao je ministar Krstičević. Također je istaknuo kako će Republika Hrvatska svoje sudjelovanje u misiji "Odlučna potpora" nastaviti istim brojem pripadnika OSRH, sukladno odluci Hrvatskog sabora.

Na marginama NATO ministarskog sastanka u Bruxellesu, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je bilateralni sastanak sa novoimenovanom ministricom obrane Makedonije Radmilom Šekerinskom čestitavši joj na imenovanju te zaželjevši puno uspjeha novoj makedonskoj vladi, posebice u njihovim najavljenim nastojanjima za osnaživanje aktivnosti vezano uz pristupanje te države euroatlanskim integracijama. Ministar Krstičević je rekao kako je Hrvatska, kao zemlja koja je NATO contact point za Makedoniju, spremna pružiti stručnu pomoć i potporu toj zemlji posebice u reformskim procesima obrambenog sektora. Ministrica obrane Makedonije Šekerinska zahvalila se na ponuđenoj pomoći ali i istaknula dosadašnju dobru bilateralnu obrambenu suradnju Hrvatske i Makedonije, te vrlo uspješnu suradnju u okviru A-5 Američko-jadranske povelje.

    Ministar Krstičević sudjelovao na NATO ministarskom sastanku

    Foto: MORH

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sudjelovao-na-nato-ministarskom-sastanku/bruxelles_29062017_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sudjelovao-na-nato-ministarskom-sastanku/bruxelles_29062017_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sudjelovao-na-nato-ministarskom-sastanku/bruxelles_29062017_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sudjelovao-na-nato-ministarskom-sastanku/bruxelles_29062017_4.jpg


Priopćenja