Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/st_18092017_v.jpg
Foto: MORH/ M. Čobanović

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u ponedjeljak, 18. rujna 2017., u vojarni "Admiral flote Sveto Letica – Barba" u Splitu sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za transformaciju generalom zbora Denisom Mercierom.

Tijekom susreta ministra Krstičevića i generala Merciera naglašena je izvrsna suradnja između Ministarstva obrane RH i Savezničkog zapovjedništva za transformaciju u Norfolku (SAD), kao i općenito NATO saveza. Zahvalivši generalu Mercieru na dolasku i zaželjevši mu dobrodošlicu u Hrvatsku i Split, ministar ga je upoznao s aktivnostima MORH-a u protekla dva mjeseca u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je usvajanje nove Strategije nacionalne sigurnosti, rad na izradi Zakona o sustavu domovinske sigurnosti s ciljem bolje koordinacije i sinergije svih institucija i sposobnosti u prepoznavanju, prevenciji i pravodobnom i učinkovitom odgovoru na sigurnosne izazove i rizike u sigurnosno-obrambenim sektoru.

Naveo je također i ogroman angažman OS RH u pomoći civilnoj zajednici u borbi protiv požara na hrvatskoj obali, kao i trenutnoj pomoći u gradovima i naseljima koji su zahvaćeni poplavama, a upoznao je generala Merciera i s doprinosom OS RH u UN, NATO i EU operacijama i misijama.

General Mercier je zahvalivši na gostoprimstvu obavijestio ministra Krstičevića o projektima i aktivnostima savezničkog zapovjedništva za transformaciju koji su u tijeku, istaknuvši također potrebu za boljom koordinacijom između upravljačke i zapovjedne strukture NATO-a, pri čemu i hrvatska iskustva u izradi sustava domovinske sigurnosti mogu biti od pomoći Savezu. Najavio je reorganizaciju kako svog zapovjedništva u Norfolku, tako i cijele zapovjedne strukture NATO-a s ciljem uspješnijeg djelovanja cijelog Saveza, a što će rezultirati potrebom za raščlambom strateških snaga, razvojem novih sposobnosti te provedbom vježbovnih i obučnih aktivnosti.

Suglasivši se s generalom Mercierom, ministar Krstičević je izrazio punu potporu Republike Hrvatske najavljenim promjenama u NATO-u i uvjerenje u uspješnu implementaciju istih. Naglasio je da se zbog kompleksnosti izazova s kojima je u današnje vrijeme suočena međunarodna zajednica i demokratski svijet, kao i drastične promjene sigurnosne paradigme, razvoj nove strukture i prilagođavanje na svim razinama u skladu s vremenom, izazovim i potrebama, postavlja kao imperativ, a s ciljem bržeg, spremnijeg i učinkovitijeg odgovora na prijetnje i ugroze.

General Mercier koji se nalazi u službenom posjetu Splitu, gdje je sudjelovao na svečanom obilježavanju 26. obljetnice Hrvatske ratne mornarice OS RH, tijekom dana razgovaro je i s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s načelnikom Glavnog stožera OS RH generalom zbora Mirkom Šundovom.

    Ministar Krstičević sa zapovjednikom SACT-a u Splitu

    Foto: MORH/ M. Čobanović

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-sa-zapovjednikom-sact-a-u-splitu/st_18092017_09.jpg


Priopćenja