Ministar Krstičević s veleposlanicom BiH Renatom Paškalj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vp_bih_02022017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sastao se danas, u četvrtak, 2. veljače 2017., u Ministarstvu obrane RH s veleposlanicom Bosne i Hercegovine Renatom Paškalj.

Na sastanku su potvrđeni dobri odnosi dviju zemalja te je istaknuto kako je suradnja s Bosnom i Hercegovinom za hrvatsku vanjsku i sigurnosnu politiku od neprocjenjive važnosti, s obzirom da dijelimo najdužu granicu, koja je utemeljena na Daytonskom mirovnom sporazumu čiji je i RH jamac.
Ministar Krstičević rekao je kako Hrvatska podupire svaku reformu u BiH usmjerenu ka jednakosti konstitutivnih naroda i njenih ostalih građana, s posebnim fokusom na ustavnu obvezu potpore Hrvatima kao najmanjem od tri naroda u toj zemlji.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine pri čemu je istaknuto kako je broj zajedničkih aktivnosti u stalnom porastu te da se to posebno odnosi na pomoć hrvatske strane  kroz izobrazbu pripadnika OS BiH u Republici Hrvatskoj, prenošenju iskustava iz funkcionalnih područja obrambenog planiranja i međunarodne obrambene suradnje te aktivnostima vezanim za Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU.

Posebno je naglašena hrvatska, bezrezervna i iskrena potpora BiH na putu ka euroatlantskim integracijama i u tom smislu nastavak hrvatske pomoći obrambenom sektoru BiH s ciljem unaprjeđenja interoperabilnosti u NATO, kroz provedbu zajedničke obuke, uvježbavanja i sudjelovanja u NATO operacijama.

Govoreći o globalnoj i regionalnoj sigurnosnoj situaciji i izazovima s kojim se suočava cijela Europa i demokratski svijet, ministar Krstičević i veleposlanica Paškalj su suglasni kako je najbolji model za stabilizaciju i prosperitet susjedstva i okruženja nastavak europske i euroatlanske perspektive svih zemalja. Zbog toga će BiH kao i ostale zemlje u Republici Hrvatskoj i dalje imati partnera i pomoć kroz prijenos vlastitih znanja i iskustava u procesu pristupanja u EU i NATO.



Priopćenja