Ministar Krstičević primio veleposlanika SR Njemačke

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/12/krsticevic_klinke_zagreb_22112018_v.jpg
Foto: MORH / J.Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević primio je u MORH-u u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u RH Roberta Klinkea

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević primio je u četvrtak, 22. studenog 2018., u Ministarstvu obrane RH u nastupni posjet veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj Roberta Klinkea.

Tijekom sastanka ministar Krstičević upoznao je veleposlanika Klinkea s aktualnim stanjem u MORH-u i OSRH, kao i planovima za budućnost te su potvrđeni tradicionalno dobri i partnerski bilateralni odnosi Hrvatske i Njemačke.

Ministar Krstičević istaknuo je kako je dosadašnja suradnja rezultat jasne hrvatske strategijske orijentiranosti prema Njemačkoj: „Savezna Republika Njemačka Hrvatskoj je najvažniji europski strateški partner u području obrane i  sigurnosti“, poručio je ministar, istaknuvši kako zajedničkom sigurnosnom i obrambenom politikom Europske unije Hrvatska i Njemačka u okviru PESCO inicijative i borbenim skupinama EU-a (European Union Battle Groups - EUBG) pridonose stabilizaciji Jugoistočne Europe.

Ovom je prigodom veleposlaniku Klinkeu prezentirano i sudjelovanje pripadnika OSRH u međunarodnim mirovnim operacijama, pri čemu Hrvatska i Njemačka zajednički tradicionalno sudjeluju u NATO misiji potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afganistanu, gdje je Njemačka vodeća nacija, te operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, kao i u operacijama EU NAVFOR ATALANTA u Somaliji i EUNAVFOR Med SOPHIA.

Partnerstvo dviju država potvrđuje se i u okviru NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence - eFP), u kojoj Hrvatska sudjeluje pod vodstvom SR Njemačke u Litvi, a 2019. će sudjelovati u strukturi NATO snaga brzog odgovora (Very High Readiness Joint Task Force - VJTF), gdje će vodeća nacija biti SR Njemačka.

Priopćenja