Ministar Krstičević održao predavanje časnicima na HVU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/hvu_20112017_v.jpg
Foto: MORH/ T. Brandt
Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević danas je, u ponedjeljak, 20. studenog 2017. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u Zagrebu bivšim i budućim časnicima i zapovjednicima ustrojbenih cjelina Oružanih snaga Republike Hrvatske održao predavanje o vodstvu pod nazivom "Voditi možemo jedino osobnim primjerom".

Uz polaznike 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe i kadete treće i četvrte godine Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja predavanju su prisustvovali državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

U sklopu predavanja, ministar je govorio o pojmovima liderstva i lidera te osobnim iskustvima i naučenim lekcijama o vođenju kroz rat, biznis i politiku. Naslov predavanja „Voditi možemo jedino osobnim primjerom“ ministar je nazvao i ključnom porukom koju upućuje i u koju istinski vjeruje. Tijekom predavanja, ministar Krstičević budućim časnicima govorio je o svojim iskustvima iz Domovinskog rata, ponajprije iz razdoblja oslobođenja Hrvatske u kojem je današnji potpredsjednik Vlade bio zapovjednik 4. gardijske brigade „Pauci“. „Sve ono što sam danas htio reći o liderstvu, mogao bih staviti u jednu rečenicu: U ratu odlučnost, u poslu ustrajnost, u politici poniznost“, zaključio je ministar Krstičević, poručivši kadetima i polaznicima Temeljne časničke izobrazbe HVU-a da je liderstvo izbor, vjerovanje u predanost svemu što je dobro i plemenito u njima. „Vi ste na dobrom putu da postanete lideri. Odlučili ste svoje karijere graditi unutar pobjedničke vojske, uporni ste i predani u svom radu, gajite ljubav prema Domovini i čuvate uspomene na slavne ratne brigade iz Domovinskog rata. Uistinu, imate sve predispozicije da postanete istinski lideri“, naglasio je ministar Krstičević.

Odgovarajući na pitanja nakon predavanja, ministar je istaknuo kako će se od budućih časnika, kada uđu u svoje prve postrojbe, očekivati da primjene znanja stečena na Hrvatskom vojnom učilištu. "Morat će se prilagoditi postrojbi, ali joj dati i kreativnost, mladost, energiju i promjene, kako bi bili brži, bolji i spremniji odgovoriti na sve izazove, rekao je ministar.


Priopćenja