Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/09/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_10-1024x607.jpg
Dan Grada Solina | Foto: MORH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, nazočio je u petak 6. rujna 2019. svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Solina, povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Male Gospe, zaštitnice Solina.

Uoči sjednice, ministar Krstičević s izaslanstvom položio je vijenac pred spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Gospinom otoku.

Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu
Dan Grada Solina | Foto: MORH

Također, ministar Krstičević nazočio je svečanom uručenju Ugovora o sufinanciranju projekta “Otvorene ljetne pozornice urbane aglomeracije Split”. Riječ je o projektu za koji su, sukladno odluci ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića, osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 27,8 milijuna kuna iz ITU (integriranih teritorijalnih ulaganja) mehanizma. Ovim projektom revitalizirat će se kulturna baština u cilju osiguranja dodatnih sadržaja za lokalno stanovništvo i atrakcije u turizmu.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su i izaslanik predsjednice RH, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, gradonačelnik grada Solina Dalibor Ninčević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Solina Renato Prkić i drugi visoki uzvanici.

Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu
Dan Grada Solina | Foto: MORH

Ministar Krstičević na početku je u ime predsjednika Vlade uputio čestitke povodom Dana grada istaknuvši kako mu je uvijek drago biti u Solinu, koji pored bogate povijesne i kulturne baštine nosi status Grada prijatelja djece i Grada prijatelja obitelji i koji ima izrazito pozitivnu demografsku sliku. “Biti demografska oaza u ovim vremenima od strateškog je značaja za Republiku Hrvatsku, jer su ljudi naša najveća vrijednost” rekao je.

Tom prigodom, prisjetivši se Domovinskog rata, ministar je zahvalio svim Solinjanima koji su sudjelovali u oslobađanju Republike Hrvatske istaknuvši: “Solinjani, inače poznati po srčanosti, gostoljubivosti i dobroj “pismi” bili su i iznimni ratnici i aktivni pripadnici različitih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Hvala vam što ste dali nemjerljiv doprinos u obrani i oslobađanju okupiranih područja naše Domovine”.

U svom obraćanju ministar Krstičević rekao je da je Hrvatska danas suočena s novim izazovima koji traže suradnju i uključivost svih razina vlasti i da će se samo zajedničkim naporima moći ostvariti svi postavljeni ciljevi. “Ova Vlada nije i neće se pokolebati pred izazovima kojima je svakodnevno izložena kako bi se osiguralo da naši građani bolje i kvalitetnije žive”, istaknuo je te se prisjetio aktualnih postignuća i projekata Vlade RH.

Podsjetio je kako se gospodarski rast ostvaruje kroz tri temeljna projekta – strukturne reforme, investicije te odgovorno i štedljivo vođenje javnih financija, naglasivši pritom kako je Hrvatska izašla iz dugogodišnje procedure makroekonomskih neravnoteža u kojoj se nalazila još od 2014. godine. U tom kontekstu ministar je istaknuo kako je u 2017. godini prvi put u posljednjih dvadesetak godina smanjen javni dug i ostvaren proračunski suficit preko 3 milijarde kuna, a taj trend nastavljen je i dalje.

“Poreznom reformom koju provodimo smanjili smo poreze građanima i poduzetnicima. Ukupno porezno rasterećenje u mandatu ove Vlade smanjeno je za 8,5 milijardi kuna. Takav pristup porezne politike doveo je i do povećanja prosječnih plaća u Hrvatskoj i novih radnih mjesta kojih je sto tisuća više nego 2014. godine” naglasio je Krstičević.

Ministar je spomenuo i niz demokratskih mjera, postignuća ove Vlade, od poreznih olakšica, višekratnog povećanja rodiljinih i roditeljskih naknada, subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji te izgradnje i obnove preko 500 dječjih vrtića diljem Hrvatske, među kojima je nekoliko i na području Solina. „Informiran sam da je u izgradnji veliki samostojeći vrtićki centar u naselju Priko Vode. Dogodine ide gradnja vrtićkog centra u naselju Rupotina, a u fazi izrade projektne dokumentacije je još jedan vrtić u Svetom Kaju“ rekao je Krstičević.

Da je za ovu Vladu iznimno bitan ravnomjerni regionalni razvoj svih područja Republike Hrvatske potvrdio je ministar istaknuvši: „Drage Solinjanke i Solinjani, hrvatska Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem podržat će sve projekte koji će osigurati napredak i normalan život na ovim područjima. Za to imamo mogućnosti i na državnoj razini i preko fondova Europske unije.“

U tom smislu, ministar Krstičević pohvalio je Grad Solin što je prepoznao mogućnosti i pogodnosti koje su rezultat odluka ove Vlade te što su u skladu s potrebama lokalne zajednice iskoristili prilike za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Prisjetio se pritom aktualnih lokalnih projekata „Jadro-izvor života“ i „Ljetne pozornice – Urbana aglomeracija Split“ koje stvaraju dodatnu vrijednost iznimno bogatoj kulturnoj i turističkoj ponudi grada Solina, te projekta „Solin za sve!“ i investicije u dječje vrtiće koji iznimno jačaju socijalnu dimenziju lokalne zajednice kroz brigu o potrebitima i onim najmanjima te stvaranje novih radnih mjesta. „Pohvaljujem vašu inicijativu i zahvaljujem se ministru Paviću na odluci o financiranju projekta za 7 gradova i općina kojeg je nositelj Grad Solin“ istaknuo je Krstičević.

Također, ministar je ovom prigodom naglasio kako je sigurnost, uz gospodarstvo i demografiju vrlo važno pitanje za Republiku Hrvatsku. „Bez sigurnosti nema ni gospodarskog rasta, a sigurno i stabilno okružje osnovni su preduvjet prosperiteta određenog prostora. Poučeni iskustvima prepoznali smo potrebu osnivanja Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama čime je povećana brzina reakcije u slučaju požara i ostalih elementarnih nepogoda na području Dalmacije“, rekao je ministar te podsjetio kako je to samo jedan dio ukupnog Sustava domovinske sigurnosti koji je uspješno zaživio zahvaljujući naporu svih zajedno uključujući državnu razinu, vojsku, policiju, vatrogasce, lokalnu zajednicu te sve ostale sastavnice.

„Čestitam vam na svim postignućima i želim da nastavite raditi kao i do sada na unaprjeđenju kvalitete života i u interesu vaših građana u ovom lijepom dalmatinskom gradu gdje su se krunili hrvatski kraljevi!“ poručio je na kraju Krstičević.

Povodom obilježavanja Dana grada i blagdana Male Gospe zaštitnice Solina, na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene su godišnje nagrade grada zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Također, tim povodom na blagdan Male Gospe u nedjelju 8. rujna održat će se i svečana procesija kroz grad i sveta misa kojoj će prisustvovati potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, a svetu misu predvodit će mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.

Objava Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu pojavila se prvi puta na MORH.

    Ministar Krstičević na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Solinu

    Foto: MORH

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-na-svecanoj-sjednici-gradskog-vijeca-u-solinu/dan_grada_solina_krsticevic_morh_060919_09.jpg


Priopćenja