Ministar Krstičević na kongresu o Europskoj sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/split_05052017_v.jpg
Foto: MORH/ A. Bulić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je danas, u petak, 5. svibnja 2017. na otvorenju dvodnevnog kongresa „Europska sigurnost i terorizam u doba migracijske krize“ koji se održava u organizaciji Europske udruge studenata prava u Splitu.

Ministar Krstičević održao je uvodno predavanje u kojem je istaknuo kako mu je iznimno zadovoljstvo vidjeti mlade ljude – studente, koji će u budućnosti obavljati odgovorne dužnosti i biti pokretač i osnovni stup razvoja Republike Hrvatske, a koji pokazuju interes i za aktualne sigurnosne teme s kojima je suočen svijet.

U svom izlaganju osvrnuo se na aktualnu sigurnosno-političku situaciju, istaknuvši kako se u posljednjih nekoliko godina sigurnosna situacija u Europi drastično promijenila, spomenuvši pritom krizu u Ukrajini, hibridna djelovanja trećih država prema članicama NATO-a i Europske unije te destabilizaciju državnih struktura u europskom neposrednom južnom susjedstvu čime se otvorio put ekstremizmu i terorizmu, a što je izravno dovelo do dosad nezabilježenih migrantskih kretanja i migrantske krize.

Također, ministar je rekao kako moramo biti svjesni da su današnje ugroze i rizici sve kompleksniji i kako je iluzorno očekivati da se jedna država može boriti sama sa svim izazovima te da moramo biti svjesni da je takvom promjenom sigurnosne paradigme i pojavom novih sigurnosnih rizika promijenjena i proširena odgovornost za sigurnost. "Nestale su granice koje su u definirale gdje počinju i prestaju međunarodna, nacionalna ili osobna sigurnost. Nema više straha od međudržavnih sukoba koji su prije poimani kako glavnja prijetnja, nema  više neprijatelja. Ali zato danas imamo cijeli spektar novih sigurnosnih prijetnji, ugroza i rizika" naglasio je ministar.

U tom kontekstu upoznao je prisutne i s aktualnom izradom Strategije nacionalne sigurnosti, koja je ovih dana dostupna i za javnu raspravu. „Sustav sigurnosti koji razvijamo i poboljšavamo garantirat će svim našim građanima da Republika Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto, snažno i jasno reagirati i odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost i tako omogućiti nesmetan razvoj i prosperitet svih građana Republike Hrvatske“ zaključio je ministar Krstičević.

Na kongresu u panel raspravi na temu Izbjeglička kriza u Hrvatskoj sudjeluje i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović.
Inače, organizator ovog kongresa, Europska udruga studenata prava (The European Law Students’ Association - ELSA) najveća je svjetska neovisna, neprofitna i nepolitička udruga studenata prava i mladih pravnika. Osnovana je 1981. godine u Beču, a trenutno djeluje u 43 europske države te okuplja više od 40.000 individualnih članova na gotovo 300 pravnih fakulteta. ELSA Hrvatska osnovana je početkom 1992. godine i ima lokalne podružnice koje djeluju na sva četiri pravna fakulteta u RH - ELSA Zagreb, ELSA Rijeka, ELSA Osijek i ELSA Split.



Priopćenja