Ministar Krstičević na Hrvatskim danima sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/opatija_11102017_1_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je danas, u srijedu, 11. listopada 2017. godine u Opatiji na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti, koji su posvećeni temi Domovinske sigurnosti.
Ovogodišnji Hrvatski dani sigurnosti održavaju se 11. do 13. listopada 2017. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Ministar Krstičević je na ovom događanju koje okuplja vodeće domaće i strane stručnjake iz područja javne, privatne, korporativne i urbane sigurnosti istaknuo važnost razvoja sustava Domovinske sigurnosti rekavši: "Ponosan sam što smo nakon 15 godina donijeli Strategiju nacionalne sigurnosti. Započet je proces uspostave i razvoja Sustava domovinske sigurnosti i prepoznata je potreba za uspostavom Partnerstva za sigurnost kao odgovora na suvremene ugroze i rizike. Misija sustava domovinske sigurnosti je sinergijom svih dijelova sustava graditi sigurnosno okruženje. Kako smo u Domovinskom ratu, u izuzetno teškim uvjetima, sinergijom svih domovinskih resursa uspjeli zaustaviti agresiju i izgraditi sposobnosti potrebne za oslobađanje okupiranih područja, tako sada uspostavom i razvojem sustava domovinske sigurnosti, svi zajedno, odnosno sinergijom sustava moramo biti u stanju jačati nacionalnu sigurnost".
U ovoj prigodi, ministar Krstičević zahvalio je timu Ministarstva obrane, svim stručnjacima koji su sudjelovali u izradi Strategije nacionalne sigurnosti te posebno predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na bezuvjetnoj potpori. Zahvalio se na podršci i djelatnicima drugih državnih tijela, kao i predstavnicima civilnih institucija, akademskoj zajednici te svim pojedincima koji su dali svoj doprinos tijekom 2017. godine u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i razvoju sustava domovinske sigurnosti.
"Strategija je tek početak, ona mora biti temelj za daljnju izradu sektorskih strategija, ali isto tako i temelj za razvoj novih sposobnosti kako bismo mogli uspješno odgovoriti na suvremene ugroze i rizike. Svi zajedno moramo početi zamišljati nezamislivo, moramo se kao društvo duboko mijenjati, moramo biti bolji i brži od onih koji nam predstavljaju prijetnju", zaključio je ministar Krstičević i zahvalio na priznanju struke.

Predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti Alen Ostojić zahvalio je Vladi RH na pokroviteljstvu i ministru Krstičeviću i naglasio: "Cilj ove konferencije je promicanje sigurnosti, razmjena najbolje prakse, upoznavanje stručne javnosti s važnošću sigurnosti te prihvaćanje poslova sigurnosti kao važnog čimbenika u procesima upravljanja u javnim i privatnim tvrtkama, institucijama, lokalnoj upravi i samoupravi, a u fokusu ovogodišnje konferencije je domovinska sigurnost".
Predsjednik Savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i dekan Sveučilišta VERN Vlatko Cvrtila rekao je kako je ova konferencija platforma koja pomaže u približavanju različitih aktera u području sigurnosti i jačanje otpornosti i fleksibilnosti cijeloga društva. "Ono što je važno naglasiti kako ovaj projekt počiva na pretpostavkama da se stvara partnerstvo sa svima onima koji žele participirati u realizaciji različitih sigurnosnih potreba i isto tako u procjenjivanju rizika, a potom i u njihovom rješavanju u sinergiji", ističe Cvrtila.
Hrvatski dani sigurnosti 2017. održavaju se uz organizacijsko partnerstvo Zaklade Konrad Adenauer Hrvatska te uz akademskog partnera Sveučilište VERN iz Zagreba i potporu SECSA-SE Europe Corporate Security Association, a ovom prigodom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane uručena je Hrvatska velika nagrada sigurnosti 2017. u kategoriji osobnog doprinosa u razvoju domovinske sigurnosti.



https://youtu.be/IvioSAz2uIw

Priopćenja