Ministar Kotromanović u američkoj Saveznoj državi Minnesoti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_sad_16052014_v.jpg

Ministar obrane RH  Ante Kotromanović posjetio je tijekom jučerašnjeg dana, 15. svibnja 2014., u sklopu službenog posjeta SAD-u američku Saveznu državu Minnesotu, gdje se sastao sa zamjenicom guvernera Yvonne Prettneri i Zapovjednikom Nacionalne garde, generalom Richardom C. Nashom.

Na sastanku ministra Kotromanovića i zamjenice guvernera Minnesote Yvonne Prettneri potvrđeno je pouzdano i otvoreno savezništvo i čvrsti odnosi Hrvatske i SAD-a, te je istaknuto da SAD za Hrvatsku ostaje najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. U tom je kontekstu naglašeno partnerstvo i suradnja Hrvatske i Savezne države Minnesote u okviru State Partnership Programa koja traje već 18 godina, a koja je značajno doprinijela izgradnji hrvatskih obrambenih sposobnosti i utjecala na daljnje jačanje unutarnjih kapaciteta RH u odgovoru na katastrofe.

Tijekom sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj vojno-vojnoj suradnji te o mogućnostima za razvoj i proširenje suradnje dviju zemalja na ekonomska, poljoprivredna, turistička i druga područja. U tom smislu ministar Kotromanović potvrdio je interes Hrvatske za nastavak realizacije projekta uspostave trgovinske misije Minnesote u Hrvatskoj, dodavši da potencijal vidimo i u mogućnosti izvoza proizvoda hrvatske prehrambene industrije i specijalizirane vojne industrije na američko tržište.
Na kraju je ministar Kotromanović uputio poziv guverneru Daytonu da posjeti Hrvatsku, istaknuvši da bi taj posjet bio izvrsna prilika za daljnje jačanje prijateljskih odnosa Hrvatske i Minnesote.

Tijekom sastanka sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote, generalom Richardom C. Nashom, također je potvrđeno čvrsto dugogodišnje partnerstvo, te je istaknut interes da se dostignuta razina savezništva održi i unaprijedi. Na sastanku se razgovaralo o daljnjim planovima suradnje Hrvatske i Minnesote, pri čemu je spomenuto buduće sudjelovanje pripadnika Nacionalne garde Minnesote na vježbi „Immediate Response 14“ koja će se održati u kolovozu 2014. godine. Razgovaralo se i o budućoj suradnji na području razvoja kibernetičkih sposobnosti, o razvoju potpore obrambenog sustava civilnim vlastima, te o razvoju zrakoplovnih sposobnosti.

    Ministar Kotromanović u američkoj Saveznoj državi Minnesoti

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-radnom-posjetu-sad-u/mo_sad_16052014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-radnom-posjetu-sad-u/mo_sad_16052014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-radnom-posjetu-sad-u/mo_sad_16052014_3.jpg


Priopćenja