Predstavnici Vlade na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/02/munchenska_konferencija_15022019_v.jpg
Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić prisustvovali su u petak, 15. veljače 2019. otvorenju Münchenske sigurnosne konferencije, koja se održava od 15. do 17. veljače 2019. godine.

Konferencija o sigurnosti okupila je u Münchenu vodeće političke lidere, predstavnike međunarodnih organizacija, vladinih i nevladinih organizacija, industrije, medija, civilnog društva i akademske zajednice. Među ostalim visokim uzvanicima, na konferenciji sudjeluju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, glavni tajnik OESS-a Thomas Greminger, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende. Američku administraciju predstavlja potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Michael R. Pence i obnašatelj dužnosti ministar obrane SAD-a Patrick Shanahan.

Uoči otvorenja Münchenske sigurnosne konferencije, predsjednik Vlade Plenković i potpredsjednici Vlade Krstičević i Pejčinović Burić sudjelovali su na Transatlantskom forumu u organizaciji Kršćansko-socijalne unije (CSU) te na okruglom stolu "Inicijativa tri mora: Odgovor srednje Europe na nadmetanje velesila?" u organizaciji Atlantic Councila, kao i u panelima na temu "Budućnost Europe" te "Sigurnost u istočnoj Europi".

Nakon uvodnih panela, predsjednik Vlade Plenković pojasnio je kako je riječ o polustoljetnoj tradiciji održavanja ove konferencije koja je referentni događaj za raspravu globalnih odnosa i globalnoga upravljanja. "Münchenska konferencija postala je referentan događaj za raspravu globalnih odnosa i globalnog upravljanja i prije svega, adresiranje sigurnosnih izazova koji su važni za transatlantske odnose i za jačanje uloge Europske unije u vanjskoj politici, ali i za analizu aktivnosti brojnih drugih globalnih sila i aktera, kao i na određena krizna žarišta", istaknuo je Plenković.

Rekao je da se ove godine želi posebno sagledati i uloga NATO-a, koji obilježava svoju 70. obljetnicu, a Hrvatska svojih prvih deset godina članstva.

Također, objasnio je da je iz CSU-ova foruma o transatlantskoj suradnji i današnjih konferencija razvidna tendencija približavanja SAD-a europskim partnerima kako bi NATO zaista osiguravao sigurnost i davao pouzdanost, slobodu i demokraciju, ono što su bile njegove glavne kvalitete i odrednice proteklih godina. "Ova dva-tri dana pred nama bit će vrlo intenzivna i korisna za iznošenje hrvatskih stavova o globalnim sigurnosnim pitanjima", najavio je Plenković.

Vezano za mogućnosti približavanja američke i europske administracije, Plenković je zaključio da se u odnosu na komentare iz 2016., o svojevrsnom američkom unilateralizmu i diplomaciji, koja je više ekonomski i trgovinski orijentirana, danas, nakon niza kontakata, aktivnosti i susreta osjeća da je NATO važan i za SAD i za europske saveznike.

Plenković se osvrnuo i na postizanje izdvajanja od 2 posto BDP-a za obranu, istaknuvši kako je riječ o ambiciji koja traje dulji niz godina: "Hrvatska od 2016. kontinuirano, svake godine, povećava proračun za obranu, prije svega radi naše sigurnosti i jačanja sposobnosti Hrvatske vojske, ali isto tako radi jednog šireg doprinosa naporima svih saveznika.", rekao je.

Uoči sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom, na kojemu je nazočio i ministar Krstičević, Plenković je istaknuo: "Važno je da se vidi naš doprinos globalnoj strategiji NATO-a. Hrvatska će uskoro ratificirati sporazum o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO, a razgovarat ćemo i o pripremama za sastanak na vrhu koji je u prosincu u Londonu".

Nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a u izjavi za medije ministar Krstičević potvrdio je iznimno dobru suradnju Hrvatske i NATO-a: "Glavni tajnik NATO-a još je jednom pohvalio doprinos Hrvatske u okviru NATO-a naglasivši kako je Hrvatska vjerodostojan partner".

Krstičević se osvrnuo i na povećanje proračuna u obrani: "Ova Vlada već treću godinu za redom povećava proračun za obranu i ulaganja u modernizaciju Hrvatske vojske". Poručio je kako je Vlada istaknula namjeru u dostizanju izdvajanja od 2% BDP-a za obranu do 2024. godine uzevši u obzir i izmjenu metodologije prikazivanja ukupnih obrambenih izdataka države.

Također, ministar Krstičević istaknuo je ogroman doprinos pripadnika Hrvatske vojske u NATO misijama i operacijama, koji prenose svoje iskustvo iz Domovinskog rata.

Na marginama konferencije, ministar Krstičević održao je danas i bilateralne sastanke s ministrom obrane Portugala Joaoom Gomes Cravinhoom i ministrom obrane Kanade Harjitom Sajjanom.

Priopćenja