Ministar Božinović sa finskim veleposlanikom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/fin_05042011__7216_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović primio je danas, 5. travnja u nastupni posjet veleposlanika Republike Finske u RH Juha Ottmana. Tijekom susreta razgovaralo se  o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji dviju zemalja, sa osvrtom na suradnju u projektu nabave borbeno oklopnih vozila za potrebe Oružanih snaga RH, odnosno potpisane ugovore s finskom tvrtkom Patria.

Ministar Božinović je tom prigodom podsjetio na nedavno potpisan Memorandum između tvrtki „Đuro Đaković – Specijalna vozila“ i „Patria“, tijekom trajanja izložbe/konferencije vojne industrije „ASDA“ u Splitu, a kojim se omogućilo zajedničko istupanje ovih tvrtki na trećim tržištima. Naglasio je kako zajednički nastup na trećim tržištima upravo jamči isplativost takvih investicija.

Također, razgovaralo se i o dosadašnjim iskustvima sudjelovanja dviju zemalja u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, s naglaskom na budućnost angažmana u misiji ISAF u Afganistanu i započeti proces tranzicije. Veleposlanik Otmman osvrnuo se i na zajednički angažman u sklopu EU Borbenih skupina, gdje trenutno u sklopu Nordijske borbene skupine su angažirani pripadnici i finskih i hrvatskih oružanih snaga. Istaknuto je kako navedeni angažman predstavlja doprinos koji dvije zemlje daju Zajedničkoj sigurnosnoj obrambenoj politici, a za Republiku Hrvatsku je to od posebne važnosti u svjetlu  očekivanja da će RH vrlo skoro postati punopravna članica EU.
Ministar Božinović je naglasio kako će Hrvatska u tom kontekstu s posebnim interesom nastaviti sa konkretnim doprinosom Zajedničkoj europskoj sigurnosti i razvoju i osiguravanju potrebnih sposobnosti i snaga. Veleposlanik Ottman je istaknuo kako Finska podržava što skoriji završetak pregovora RH za ulazak u EU, naglasivši kako je hrvatski primjer pristupanja euroatlantskim integracijama dobar primjer i motivacija za druge zemlje u regiji.

    Ministar Božinović sa finskim veleposlanikom

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-sa-finskim-veleposlanikom/fin_05042011__7216.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-sa-finskim-veleposlanikom/fin_05042011__7223.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-sa-finskim-veleposlanikom/fin_05042011__7230.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-sa-finskim-veleposlanikom/fin_05042011__7234.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-boinovi-sa-finskim-veleposlanikom/fin_05042011__7237.jpg


Priopćenja