Održana prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/morh-1024x607.jpg

Temeljem Odluke Vlade RH o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona održana je prva sjednica Povjerenstva

Na temelju Odluke Vlade Republike Hrvatske od 4. srpnja 2019. godine o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, u srijedu 24. srpnja 2019., održana je prva sjednica Međuresornog povjerenstva.

U nastavku procesa nabave višenamjenskoga borbenog aviona i dalje se polazi od Taktičko-tehničke studije Ministarstva obrane, kojom je definirana ambicija (višenamjenske sposobnosti aviona), broj aviona te njegove karakteristike, kao i potrebe da se radi o VBA koji je proizveden u državi članici Sjevernoatlantskog saveza ili Europske unije.
 
Temeljna načela pristupa ostaju ugovaranje na razini vlada (Government-to-Government – G2G) te traženje sveobuhvatne ponude (tzv. totalni paket). Koristit će se iskustva i dosadašnje spoznaje o realno raspoloživim opcijama, ne isključujući unaprijed ni opcije koje do sada nisu razmatrane. Pritom će se voditi računa o tome da se u dva paralelna procesa posebno vrednuju novi, a posebno rabljeni avioni.
 
Paralelno s procesom odabira i nabave višenamjenskoga borbenog aviona, pokrenut će se proces istraživanja opcija za obuku pilota u pripremi za budući višenamjenski borbeni avion.

 

Objava Održana prva sjednica Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja