Ministar Božinović primio zapovjednika NG Minnesote general bojnika Nash-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nash_200711_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović primio je danas, u srijedu 20. srpnja 2011. u službeni posjet general bojnika Richarda C. Nasha, zapovjednika Nacionalne garde  Minnesote s kojom Oružane snage RH bilježe 15. godišnju uspješnu suradnju kroz 'State Partnership Program' SAD-a.

Ministar Božinović i general bojnik Richard Nash razgovarali su o dosadašnjoj suradnji OSRH i NG Minnesote koja se uspješno provodi već 15 godina, pri čemu su zaključili kako postoji prostora za daljnje proširivanje te suradnje. Hrvatskoj strani je posebno zanimljiv način korištenja aktivne pričuve u čemu NG Minnesote ima veliko iskustvo, a također zanimljiv je i način uključivanja vojnih snaga prilikom prirodnih nesreća i katastrofa u čemu NG Minnesote sudjeluje sa svojim resursima diljem SAD-a. Također, obzirom na iskustva u provođenju obuke i mentoriranju vojnih snaga, ministar Božinović je istaknuo i mogućnost provođenja zajedničkih obuka, kako za potrebe Oružanih snaga RH i NG Minnesote tako i za zainteresirane partnerske zemlje.

Božinović i Nash još su razgovarali o zajedničkom hrvatsko - američkom multinacionalnom OMLT-u koji sudjeluje u operaciji ISAF u Afganistanu, zatim o školi vojne policije u Afganistanu gdje je Hrvatska vodeća nacija, te o nedavno održanim uspješnim vojnim vježbama u Hrvatskoj i SAD-u u kojima su sudjelovali pripadnici OSRH i NG Minnesote. Tako je primjerice dosad kroz vježbalište "Camp Ripley" u Minnesoti prošlo više od 230 pripadnika OSRH, dok je kroz različite oblike obuke i školovanja u SAD-u prošlo oko 550 osoba iz RH koje su bile na više od 750 pojedinačnih vojnih izobrazbi u toj zemlji.

Stanje u regiji, te suradnja kroz Američko - jadransku povelju (A5) također su bile teme razgovora ministra Božinovića i general bojnika Nash-a, a sastanku su još, između ostalih nazočili i američki veleposlanik u RH James Foley, brigadni general Neal Loidolt, direktor združenog stožera NG Minnesote, zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc. Generala Nasha je također u odvojeni posjet primio i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić.

    Ministar Božinović primio zapovjednika NG Minnesote general bojnika Nash-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0701.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0705.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0708.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0727.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0730.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0735.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sastanak-ministra-boinovia-sa-generalom-nashom/nash_200711_0736.JPG


Priopćenja