Kadeti HVU-a na međunarodnom vojnom natjecanju u Hamburgu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/military_sport_and_shooting_challenge_19072019_03-1024x678.jpg
Foto: HVU

Trojica kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ sudjelovali su na 3. međunarodnom vojnom natjecanju održanom od 21. do 26. srpnja u Hamburgu u Njemačkoj, gdje su ostvarili zapažene rezultate.

Zz natjecatelje iz Hrvatsku i Njemačke, sudjelovali su i predstavnici Velike Britanije, Danske, Finske, Poljske, Litve, Latvije, Rumunjske, Nizozemske, Slovačke i Češke. Po tri natjecatelja iz svake zemlje natjecali su se pojedinačno i timski, a Hrvatsku su predstavljali kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat.

Nakon dvotjednog iscrpljujućeg ljetnog kampa na vojnom vježbalištu „Gakovo“, uputili su se na natjecanje pod nazivom Military Sport and Shooting Challenge (MSSC), na kojem su se okušali u različitim vještinama, od prelaska prepreka i gađanja pa sve do atletskih disciplina i plivanja.

Po dolasku na njemačko sveučilište Helmut Schmidt, natjecatelji su se upoznali s rasporedom natjecanja i ostalim natjecateljima, a idućeg dana uslijedila je i prva zadaća – Field March, hodnja duga 12 km s teretom od 15 kg, čija se težina povremeno provjeravala tijekom cijele trase.

„Dogovorili smo se kao tim da ćemo hodati cijelim putem, međutim kada je hodnja počela sve ekipe su počele trčati pa smo i mi cijelu utrku pretrčali s timskim vremenom od 1 sat i 15 minuta.“

Uslijedila je teorijsko-praktična vježba s njemačkim naoružanjem G-36 i P-8, kao i testiranje za njemačku sportsku značku u sklopu kojega je trčanje 3 km, bacanje kugle i skok u dalj, a potom i provjera tjelesne spremnosti koja je uključivala sprinteve 11×10 m, trčanje 1 km i izdržaj u zgibu.

Nakon 2 tjedna iscrpljujućeg ljetnog kampa na vojnom vježbalištu „Gakovo“ tri kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ – kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat, sudjelovali su na 3. međunarodnom vojnom natjecanju održanom u Hamburgu, u Njemačkoj. Natjecanje je održano u periodu od 21.07. do 26.07.2019.

Drugog dana natjecanja provedeno je gađanje iz puške i pištolja te poligon s pješačkim preprekama, koje su naši kadeti uspješno svladali.

Treći dan provedena su pojedinačna i timska natjecanja. Vojni crossfit podrazumijevao je trčanje na 800 m, podizanje tereta, nošenje ranjenika i opreme te bacanje bombe. Iduća disciplina bila je plivanje u odori na 100 m te sprint na 25 m, a potom je provedena i NBK vježba u kojoj su se natjecali timovi.
Najzahtjevnija disciplina natjecanja bila je orijentacijska hodnja s 15 kg opreme na duljini oko 12 km.

Nakon 2 tjedna iscrpljujućeg ljetnog kampa na vojnom vježbalištu „Gakovo“ tri kadeta s Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ – kadeti desetnici Matija Mršo, Matija Kos i Ivan Plazibat, sudjelovali su na 3. međunarodnom vojnom natjecanju održanom u Hamburgu, u Njemačkoj. Natjecanje je održano u periodu od 21.07. do 26.07.2019.

Zadnji dan natjecanja trebalo je svaldati dvoranske prepreke koje su bile slične dvoranskom parkuru i njemački allrounder u kojemu je po jedan pripadnik svakog tima morao trčati s pancirkom, nositi spremnike napunjene vodom koji teže 40 kg i ranjenika od oko 50 kg te na kraju držati pivo kao simbol Njemačke što dulje može, čime su se dobivali dodatni bodovi.

Kadet Ivan Plazibat osvojio je 1. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji, a kadet Matija Mršo 4. mjesto, dok su timski sva trojica osvojili 5. mjesto. Također, sva trojica hrvatskih kadeta osvojili obje zlatne značke – Njemačku značku izvrsnosti i Njemačku sportsku značku, za koje su morali postići određene rezultate u okviru zadanog vremena. Hrvatska ekipa jedina je u kojoj su svi predstavnici osvojili obje zlatne značke.

Za sve natjecatelje organiziran je i obilazak grada u sklopu kulturnog dijela programa, a slobodno vrijeme natjecatelji su iskoristili za međusobna upoznavanja i razmjenu iskustava u sustavu školovanja.

Naime, natjecanje je osmišljeno za mlade časnike i kadete, a glavni je cilj ostvariti što bolji timski i pojedinačni rezultat te zadovoljavanje kriterija za Njemačku značku izvrsnosti i Njemačku sportsku značku. Konkurencija je bila iznimno jaka jer je svaka zemlja poslala svoje najbolje i najspremnije kadete, a kao tim najspremniji su bili Poljaci koji su pobijedili u svim timskim disciplinama.

 

Objava Kadeti HVU-a na međunarodnom vojnom natjecanju u Hamburgu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti