Ministar Banožić s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Briegerom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/04/2023-04-27-vojni-odbor-eu-1-1024x683.jpg
Ministar Banožić s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Briegerom | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Mario Banožić sastao se s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Robertom Briegerom u Ministarstvu obrane u četvrtak 27. travnja 2023. godine.

Ovom prilikom ministar Banožić je istaknuo kako se ovaj sastanak održava u trenutku kada članice Europske unije ulažu maksimalne napore u osiguravanju vojne pomoći Ukrajini od početka ruske agresije.

“Republika Hrvatska će nastavit osiguravati političku, financijsku, tehničku i humanitarnu pomoć Ukrajini koliko god je potrebno”, rekao je ministar Banožić. Također, ministar je pozdravio rezultate prve godine implementacije odrednica Strateškog kompasa kojim EU unaprjeđuje instrumente doprinosa međunarodnoj sigurnosti te je istaknuo kako napori između EU i NATO-a moraju biti komplementarni.

“Jedan od najvidljivijih rezultata Strateškog kompasa biti će uspostava Kapaciteta EU za brzo razmještanje 2025. godine te je potrebna razrada operativnih scenarija u cilju adekvatne pripreme i odgovora na izazove s kojima se možemo suočiti”, rekao je Banožić.

Hrvatska aktivno doprinosi EU borbenim skupinama i Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, a europskoj sigurnosti doprinosi i kroz NATO i UN misije, operacije i aktivnosti te će ove godine ostvariti najveći doprinos otkad sudjeluje u međunarodnim misijama.

Uz već postojeća značajna ulaganja u sposobnosti Oružanih snaga RH, ministar Banožić je napomenuo kako je Hrvatska među prvima prepoznala značaj poticanja suradnje EU članica i zajedničke nabave streljiva i ostalih sposobnosti.

Također, ministar je naglasio važnost euroatlantske perspektive država zapadnog Balkana te potporu Republike Hrvatske naporima koje Europska unija poduzima u cilju jačanja kapaciteta oružanih snaga partnera i doprinosa sigurnosti.

Predsjedavajući Vojnog odbora EU general Robert Brieger zahvalio je na doprinosu Republike Hrvatske u osiguravanju vojne pomoći Ukrajini kao i euroatlantskoj sigurnosti.

Na kraju, zahvalio je Republici Hrvatskoj na svemu što čini po pitanju podrške Ukrajini u njezinoj borbi za samostalnost i neovisnost. Također, zahvalio je i na naporima koje hrvatska država ulaže u sigurnost i stabilnost na području zapadnog Balkana kao i na potporu koju susjednim zemljama na euroatlantskom putu.

Objava Ministar Banožić s predsjedavajućim Vojnog odbora EU generalom Briegerom pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja