Ministar Banožić s ministrom obrane BiH Podžićem u Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/09/2021-09-29-sastanak-hr-bih-1024x681.jpg
Ministar Banožić s ministrom obrane BiH Podžićem u Splitu | Foto: MORH/ F. Klen

Na marginama Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021 ministar Banožić sastao se s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić sastao se u srijedu, 29. rujna 2021. u Splitu s ministrom obrane Bosne i Hercegovine Sifetom Podžićem na marginama Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije – ASDA 2021. Riječ je o prvom službenom susretu dvaju ministara obrane, a tijekom sastanka ministri su razgovarali o suradnji u području obrane.

Ministar Banožić iskazao je zadovoljstvo zbog dolaska ministra Podžića u Split na ASDA-u 2021 istaknuvši kako je to još jedan dokaz izvrsne bilateralne i obrambene suradnje dviju susjednih zemalja. “Obrambena suradnja Hrvatske i BiH odvija se prvenstveno u području vojne izobrazbe i obuke pripadnika Oružanih snaga BiH i kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu, a veliki potencijal buduće suradnje je i u području obrambenih industrija”. Banožić je dodao kako je Republika Hrvatska spremna pomoći BiH svojim iskustvima, a posebice kada je riječ o prenošenju iskustava iz procesa pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji.

Ministar Podžić izrazio je zadovoljstvo dolaskom i čestitao ministru Banožiću na izvrsnoj organizacji ASDA-e te na sveukupnoj pomoći koju Republika Hrvatska i Ministarstvo obrane pružaju BiH. Posebno je istaknuo školovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” te pomoć u gašenju požara koji su tijekom ljeta pogodili Bosnu i Hercegovinu.

“Kao država koja svake sezone vodi protupožarnu bitku svjesni smo velikih izazova koji takve situacije predstavljaju za građane i imovinu i stoga nam je drago da smo četiri puta imali priliku pomoći susjedima”, rekao je ministar Banožić.

Vezano za multilateralnu suradnju, a s obzirom na to da Republika Hrvatska ove godine predsjeda Američko-jadranskom inicijativom te Srednjeeuropskom obrambenom suradnjom Banožić je istaknuo da nastavljamo unaprjeđivati suradnju u okviru A-5, ali i promicati suradnju članica Srednjoeuropske obrambene suradnje s državama Zapadnog Balkana te graditi stabilnost u ovom području Europe. U tom kontekstu pozvao je ministra Podžića na predstojeće sastanke na razini ministara obrane dviju inicijativa.

Na kraju sastanka ministri su se kratko osvrnuli i na trenutačne sigurnosne izazove u regiji.

Objava Ministar Banožić s ministrom obrane BiH Podžićem u Splitu pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja