Ministar Banožić na saborskom Odboru za obranu o padu letjelice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/03/2022-03-18-odbor-4-1024x684.jpg
Ministar je informirao članove Odbora o tijeku istrage pada letjelice | Foto: MORH/ M. Čobanović

Ministar je informirao članove Odbora o tijeku istrage pada letjelice istaknuvši da se građani Republike Hrvatske mogu osjećati sigurno

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak 18. ožujka 2022. godine na zatvorenoj sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora koja je održana na temu pada besposadne letjelice u Zagrebu.

Ministar je informirao članove Odbora o trenutačnom statusu i tijeku istrage pada letjelice. Uvjeren je da će istraga pokazati sve informacije o samom letu i koje modifikacije su rađene na letjelici te da je za proces potrebno određeno vrijeme kako bi bili sigurni u točnost informacija.

“Najvažnija je točnost informacija, ali i naučena lekcija da se ovakvo što ne ponovi. Nadam se da ćemo uskoro saznati čija je to letjelica”, rekao je ministar.

“Poslije takvog događaja niti jedan obrambeni sustav niti jedne članice NATO-a nije više na istoj razini“, rekao je ministar Banožić istaknuvši da se naši građani mogu osjećati sigurno.

Osvrnuvši se na prelete francuskih i američkih borbenih aviona iznad Republike Hrvatske, ministar je rekao kako je riječ o bilateralnim aktivnostima s partnerima i saveznicima: „Borbeni avioni pokazali su kako možemo računati na saveznike NATO-a”.

Predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović izrazio je zadovoljstvo dobivenim informacijama te se složio da građani mogu biti mirni.

“Ovo je incident koji se dogodio i koji se ne smije ponoviti. Hrvatska je članica NATO-a. Ima i vlastite snage koje mogu odgovoriti na ovakve ugroze”, rekao je Vidović.

Uz ministra obrane na Odboru za obranu bili su državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Ivica Kinder, glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, načelnik Samostalnog sektora za vojnopolicijske poslove brigadir Vlado Kovačević i zapovjednik Obavještajne pukovnije pukovnik Zvonimir Rogić.

Objava Ministar Banožić na saborskom Odboru za obranu o padu letjelice pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja