Ministar Banožić na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/06/202-06-06-sk@ut-1024x683.jpg
Ministar Banožić na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti | Foto: Vlada RH/ D. Galić

Hrvatska vojska prepoznala je važnost osiguravanja kibernetičkog prostora i ustrojila Zapovjedništvo za kibernetički prostor, poručio je ministar obrane

Ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak 6. lipnja 2023. na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti – prvoj SK@UT konferenciji, zajedno s predsjednikom Vlade RHAndrejem Plenkovićem i ministrima u Vladi.

Tom prigodom ministar Banožić istaknuo je kako je Hrvatska vojska prepoznala važnost osiguravanja kibernetičkog prostora i ustrojila Zapovjedništvo za kibernetički prostor.

“Aktualni sigurnosni izazovi se mijenjaju, za uspješno suočavanje s hibridnim prijetnjama iznimno je bitna međuresorna suradnja i razmjena iskustva. Vjerujem kako će u nadolazećem razdoblju uspješnost nošenja s kibernetičkim prijetnjama biti na visokoj razini”, istaknuo je Banožić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u obraćanju sudionicima konferencije istaknuo je: “Nakon ruske agresije na Ukrajinu sve europske države suočile su se s povećanom aktivnošću i prijetnjama u kibernetičkom prostoru. I to je ozbiljan izazov na koji kao država moramo učinkovito odgovoriti“.

Naglasio je kako kibernetički prostor nije samo prostor ratovanja, nego i poslovanja i svakodnevnog funkcioniranja digitalnog društva te je stoga u tom prostoru nezamjenjiva “uloga države, njenih sigurnosnih institucija koje štite i osiguravaju otpornost na prijetnje.

Ova Konferencija u organizaciji Sigurnosno-obavještajne agencije namijenjena je institucijama i tvrtkama koje se bave kibernetičkom sigurnošću te akademskoj zajednici, a ravnatelj SOA-e naglasio je da skup pokazuje “stratešku važnost koju hrvatski državni vrh prepoznaje u kibernetičkoj sigurnosti”.

Objava Ministar Banožić na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja